Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Een wereld zonder mannen

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Een wereld zonder mannen
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Volgens Britse professor kent toekomst alleen nog maar vrouwen

Klinkt goed: nooit meer agressie, oorlog of machogedrag. Geen verkrachtingen meer of vrouwonvriendelijke grappen. Eindelijk geen uitgedroogde tandpasta meer, omdat het dopje er wéér niet op teruggedraaid is, geen ongewassen lijven meer of stinksokken binnenste buiten in de was, maar – eerlijk is eerlijk – dan ook geen Sex and the City meer, dames! Kortom: de wereld zonder mannen dus. Wen alvast maar aan het idee, want mannen worden met uitsterven bedreigd. Technisch probleempje met hun Y-chromosoom.

Tot die opmerkelijke conclusie komt de bekende Britse geneticus professor Bryan Sykes in zijn nieuwste boek Adam´s Curse ofwel Adams vloek (Bantam Press, Groot Britannië) dat morgen in Engeland op de markt komt. Volgens Sykes kan het binnen 125.000 jaar gebeurd zijn met de mannen op aarde.

Hij moet iets met vrouwen hebben deze professor Bryan Sykes, hoogleraar humane genetica aan de Oxford Universiteit. Nog niet zo langgeleden trok hij al wereldwijd de aandacht met zijn bestsellerboek The Seven Daughters of Eve, waarin hij beschrijft hoe alle Europeanen afstammen van slechts zeven oermoeders, de zeven dochters van Eva dus. In Adam´s Curse, dat in Nederland pas volgend jaar uit komt, stelt Sykes dat mannen het op den duur zullen afleggen tegen vrouwen. De oorzaak is hun Y-chromosoom, dat langzaam aan het aftakelen is.

Het Y-chromosoom is het stuk dna dat mannen man maakt. Het is genetisch gezien het enige verschil tussen vrouwen en mannen. Beiden bezitten 23 paar chromosomen, waarvan dus alleen het laatste paar, de geslachtschromosomen, verschilt. Mannen hebben XY, vrouwen XX. Het is dan ook uitsluitend het Ychromosoom dat zorgt voor de typisch mannelijke kenmerken. Dat gebeurt specifiek door een heel klein stukje dna op het chromosoom genaamd SRY (Sex-determining Region of the Y-chromosome). Probleem is nu dat juist het Ychromosoom zwakker en zwakker wordt.

De reden is volgens Sykes dat Y-chromosomen niet in staat zijn zichzelf te repareren. Schade kan niet worden hersteld of opgevangen. Bij vrouwen gebeurt dit wel. Hun geslachtschromosomen zijn immers dubbel aanwezig (XX). Schade of veranderingen op één exemplaar kunnen simpelweg worden gecompenseerd of onderdrukt door de informatie op het andere chromosoom.

Volgens de Britse professor is het verval van de man al langzaam aan het inzetten. Hij wijst op het toenemende probleem van onvruchtbaarheid. In de laatste vijftig jaar is zeven procent van de mannen onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar geworden. In twee procent van deze gevallen speelt een mutatie (verandering) op het Ychromosoom een rol. Zet die trend zich voort, dan is volgens de Oxford-professor 5000 generaties verder het vruchtbaarheidsprobleem zo groot dat het krijgen van een kind langs de natuurlijke weg bijna onmogelijk is. Tegen die tijd, plusminus 125.000 jaar vanaf nu, zouden koppels dan alleen nog maar langs kunstmatige wegen een kind kunnen verwekken. Het chromosoom zal gaandeweg onbruikbaar worden en op den duur zelfs verdwijnen.

Voortplanten
Professor Sykes denkt niet dat vrouwen heel makkelijk de wereld zullen veroveren. „Dan moeten ze eerst een manier vinden om zich te kunnen blijven voortplanten”, beschrijft hij in zijn boek. „Vinden ze die niet, dan is het in de komende 100 tot 200 milennia sowieso gedaan met het menselijke ras.”

Prof. Brian Sikes: ”Vrouwen zullen een manier moeten vinden om zich te kunnen blijven voortplanten."

Theoretisch gezien heeft de natuur twee mogelijkheden om het uitsterven van de man te voorkomen: óf door ervoor te zorgen dat mannelijke eigenschappen ook zonder goed werkend Y-chromosoom kunnen worden doorgegeven of door een voortplantingsmethode uit te vinden waarbij de man overbodig wordt. De eerste methode is technisch gezien mogelijk, blijkt uit het voortbestaan van het knaagdiertje Ellobius lutescens. Dit diertje, dat leeft aan de voet van de heuvels van het Kaukasusgebergte, heeft geen Ychromosoom en ook geen SRY-gebiedje. Zijn mannelijkheid wordt echter bepaald door een ander stukje in zijn erfelijk materiaal, dat in de loop der tijd spontaan veranderd is. Voor het tweede scenario zou gebruik kunnen worden gemaakt van verschillende genetische technieken. Bijvoorbeeld het kunstmatig bevruchten van eicellen van de vrouw met het genetisch materiaal van een andere vrouw. Probleem is dan dat er alleen nog maar vrouwen zullen worden geboren. Sykes ziet zelf een andere manier om zijn soortgenoten te redden: „Je zou het specifieke stukje dna, dat verantwoordelijk is voor het mannelijke geslacht uit het Y-chromosoom, kunnen knippen en in een ander chromosoom zetten. Zo creëer je een mannelijk X-chromosoom, ofwel het adonischromosoom.”

Hoewel dergelijke experimenten al zijn gedaan met muizen, is dat voorlopig nog slechts theorie. Nog afgezien van de vraag of dergelijke methoden überhaupt technisch mogelijk zijn bij mensen, zullen met dit soort vraagstukken flink wat ethische hordes ontstaan. En zijn we natuurlijk nog steeds niet verlost van de sokken, tandpasta en borstharen.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Best ernstig dit, maar de mense zal ongetwijfeld hier ook een opslossing voor vinden. Ahoewel volgens mij zijn ze in china al bezig met een oplossing. Alleen maar jongetjes maken.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS