geplaatst
In wijn zit resveratrol, een stof die de levensduur van cellen beïnvloed. Bij Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van Harvard, werd de werking op gistcellen getest. De resultaten waren verbluffend: de gistcellen leefden tot wel 70 procent langer. Gistcellen komen genetisch overeen met onze cellen.
Resveratrol komt veel voor in rode wijn. Die drank blijkt goed voor het hart en helpt kanker te voorkomen. Dat rode wijn het leven helpt verlengen, wekt weinig verbazing. In landen waar een Mediterraans dieet dagelijks wordt genuttigd, heeft de bevolking een hogere levensverwachting.
Olijfolie bevat quercetin, deze stof beïnvloedt net als resveratrol de cellen. Het effect lijkt hetzelfde te zijn als de gevolgen door een ‘hongerdieet’. Bij onderzoek op gist, fruitvliegjes, wormen en ratten, bleek dat een beperkte inname van calorieën de levensduur vergroot. Wetenschappers zijn een medicijn aan het ontwikkelen dat hetzelfde effect zou hebben bij mensen. De ontdekking van resveratrol kan deze ontwikkeling een zetje in de goede richting geven.
De levensduur van mannen ligt in Nederland op dit moment op 75, bij vrouwen op 80 jaar. In Spanje worden mannen ook 75, maar de vrouwen worden daar gemiddeld 83 jaar. Dit bereiken wij pas in 2040, dan worden mannen gemiddeld 80 jaar oud. Regelmatig een glas rode wijn kan dus zeker geen kwaad. Overigens bevatten wijnen uit gebieden met extreme weersomstandigheden, zoals Chili, Spanje, Australië en Argentinië meer resveratrol dan wijnen uit onder meer Frankrijk, waar de druiven minder te verduren hebben.
-------------------- People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect. Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002
| IP: Gelogd |