Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Astrologe hekelt wetenschappelijk onderzoek

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Astrologe hekelt wetenschappelijk onderzoek
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Onderzoekers zien sterretjes"

Een beetje astroloog had ´m in alle opzichten kunnen zien aankomen: ´Horoscopen zijn onzin, niets anders dan een staaltje misleiding´. Dat althans beweren wetenschappers uit Canada na onderzoek onder ruim 2000 mensen die nagenoeg gelijktijdig ter wereld kwamen. De onderzoekers vonden geen enkele zinnige overeenkomst tussen de proefpersonen.

En dat schoffelt zo´n beetje het belangrijkste astrologische criterium onderuit. „Welnee”, zegt astrologe en onderzoekster Faye Cossar. „Het is de eeuwige kift tussen wetenschap en astrologie die al sinds Newton bestaat. Astrologie gaat misschien wel verder dan wetenschap.”

Voor het onderzoek, dat in the Journal of Consciousness Studies is gepubliceerd, werden de gegevens bekeken van 2101 baby´s uit het jaar 1958. Zij maakten deel uit van een groot medisch onderzoek naar het effect van leefomstandigheden tijdens de geboorte op de gezondheid. De kinderen werden begin maart geboren met maximaal 4,8 minuten tijdverschil. Zij werden vergeleken op 11-, 16- en 23-jarige leeftijd.

Voormalig astroloog dr. Geoffrey Dean en Ivan Kelly, psycholoog aan de universiteit van Saskatchewan, keken naar de meest uiteenlopende zaken: huwelijkse staat, beroep, hobby´s, IQ en fysieke kwaliteiten; meer dan honderd eigenschappen werden onderzocht. Op geen enkel gebied bleek een vergelijking te trekken. Hadden deze Vissen vooral moeten opvallen door hun creativiteit en gevoeligheid, hun neigingtot idealisme en het gemak waarmee ze om de tuin te leiden zijn, de meesten konden net zo goed Leeuw, Schorpioen of Weegschaal zijn.

„Dat verbaast me niets. Dat zouden de meeste astrologen misschien ook hebben gevonden. Er zijn zo veel verschillende Vissen; het is maar net waarnaar je kijkt”, reageert Faye Cossar, secretaris van de Astrologische Associatie in Amsterdam nuchter. „Als al deze mensen op precies dezelfde dag zijn geboren, zouden er volgens mij echt overeenkomsten moeten worden gezien.”

Zij legt uit: „leder mens met dezelfde geboortedatum heeft dezelfde kwaliteiten. Dat wil zeggen: in potentie. Want net zoals dat voor onze genetische blauwdruk geldt, kunnen deze eigenschappen tijdens de opvoeding door allerlei omstandigheden worden gestimuleerd of onderdrukt. Vissen die thuis veel ruzie hadden, zullen hun negatieve kanten, zoals neiging tot verslaving en het weglopen voor problemen, ontwikkelen. Anderen zullen juist hun creativiteit ontplooien. Vissen zijn namelijk over het algemeen creatief. Maar dat is iedereen tot op zekere hoogte. Bij de een uit zich dat in zijn werk, de ander bespeelt een muziekinstrument. Dus hoe onderzoekje dat precies?”

„Tweelingen zijn communicatief. Je zou deze mensen kunnen terugvinden bij kranten, televisie of de radio. Maar in die beroepen moet je ook beschikken over een grote dosis creativiteit. Mensen met het sterrenbeeld Vissen zul je daar dus ook aantreffen.”

„Ach, er is zo vaak onderzoek gedaan waaruit zou blijken dat astrologie niet werkt”, vervolgt de van oorsprong Nieuw-Zeelandse. „Het lijkt soms wel het uitgangspunt te vormen. Maar astrologie is nu eenmaal meer dan wetenschap. Het gaat ook over gevoel en spiritualiteit.”

Faye Cossar is praktiserend astrologe en lid van twee erkende verenigingen van astrologen in Nederland. Momenteel volgt ze een zogeheten master of art-opleiding aan de eerste universiteit in Europa waar astrologie wordt onderwezen, de Bath Spa Universiteit in Engeland. Daar werkte ze onlangs mee aan een studie naar hoe astrologie moet worden beoordeeld. „Je moet astrologie antropologisch benaderen in plaats van met statistieken. Astrologie is observeren, fenomenen onderzoeken. Gewerkt wordt immers met de stand van de planeten, de zon en de maan. Alles komt in feite neer op herhaling van patronen. Maar sommige cycli van planeten duren wel 200 jaar of langer. Dan valt er niets meer te observeren, dan moet je de geschiedenis in of voorspellen.”

De astrologe denkt persoonlijk niet dat de planeten aan ons ´trekken´, zoals vaak wordt beweerd. „Ik denk dat wij, en alle planeten, deel uitmaken van een groter geheel. En wie of wat dat heeft aangestuurd, een god, een energiebron of oerknal, dat is de grote vraag.”

Naast de gegevens van de proefpersonen, bekeken de Canadese onderzoekers nog het werk van 700 astrologen om te zien in hoeverre een geloofwaardig persoonlijkheidsprofiel werd gemaakt op basis van geboortegegevens. Maar ook hierover roepen Dean en collega´s weinig goeds: „De door astrologen gebruikte methoden werken niet.”

Faye Cossar: „Natuurlijk zijn er slechte astrologen. En ongetwijfeld wordt er soms onzin verkocht. Maar ik ben ervan overtuigd dat astrologie werkt. Bovendien is het een uitstekend hulpmiddel om een beter inzicht in jezelf, je huisdier of bedrijf te krijgen.” Huisdier, bedrijf? „Ja hoor, wat voor ons geldt, gaat ook op voor dieren, bedrijven of instellingen. Ook die hebben een geboortedag of dag van oprichting. Dat is momenteel zelfs een enorm groeiende tak van de astrologie. Evenals de financiële astrologen trouwens, mensen dus die beursvoorspellingen geven.”

Volgens de astrologe zullen mensen altijd behoefte hebben aan voorspellingen. Niet voor niets bestaan er honderden sites over astrologie en even zovele horoscooplijnen. „Natuurlijk kunnen die dingen in de krant niet voor iedereen kloppen. Dat spreekt haast voor zich. Maar deze horoscopen hebben ook een heel andere functie: entertainment.”

Toch jammer, het beloofde deze week juist een fantastische week te worden met spannende afspraken en ontmoetingen.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Erg jammer dat ze het onderzoek niet goed hebben uitgevoerd. Bij Astrologie zijn namelijk de lengte en de breedtegraden plus het exacte tijdstip op de seconde na al van belangrijke invloed op iemands horoscoop. Ik kan me niet voorstellen dat ze heel veel exact dezelfde mensen hebben gevonden.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS