Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Mars is dichterbij dan ooit

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Mars is dichterbij dan ooit
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
PASADENA – Wie Mars met eigen ogen wil aanschouwen, krijgt de komende weken volop gelegenheid. De Rode Planeet is namelijk helderder dan ooit omdat hij op 28 augustus een minimale afstand tot de aarde bereikt. We moeten tot het jaar 55.718 voor Christus teruggaan om een iets kortere afstand te vinden. En pas over bijna drie eeuwen zal Mars weer iets dichterbij komen dan nu het geval is.

Waar is Mars te vinden? De De maan komt ons te hulp. In de nacht van woensdag op donderdag a.s. (dus 13 op 14 augustus) staat de nog bijna volle maan iets links van Mars. Als het weer een beetje wil meewerken, is het dus bingo! Mars is bovendien duidelijk te herkennen aan zijn oranjerode kleur.

Op 28 augustus is Mars, zoals dat heet, in oppositie. Dat wil zeggen dat de zon, aarde en Mars op één lijn staan. Mars komt op als de zon ondergaat en omgekeerd. De Rode Planeet is dus de hele nacht te zien. Als de baan van Mars om de zon net als die van de aarde vrijwel cirkelvormig was, zou de afstand bij oppositie steeds dezelfde zijn. Maar terwijl de afstand aardezon schommelt rond de 150 miljoen kilometer, varieert de afstand Mars-zon tussen de 207 en 250 miljoen kilometer. Dus als de beide planeten vanuit de zon gezien op een lijn staan, kan de afstand variëren tussen ruwweg 50 en 100 miljoen kilometer: een groot verschil. Op 28 augustus is de afstand dus minimaal: ruim 50 miljoen kilometer. Dat is nog altijd 125 keer verder weg dan de maan, maar Mars is nu met een normale veldkijker al goed te zien. Zelfs met een kleine kijker is een van de twee witte poolkappen van Mars goed te onderscheiden. De poolkappen slinken en groeien met de seizoenen, net als op aarde.

Vanaf de aarde is zelfs met een kleine kijker een van de twee witte poolkappen op Mars te zien.

Anders dan vroeger denken deskundigen tegenwoordig dat op Mars, net onder het droge oppervlak, nog volop water aanwezig is. En er is veel water in de poolkappen, zij het in de vorm van ijs. En waar water is zou leven kunnen zijn (geweest). Om dat vast te stellen zijn momenteel vier onbemande verkenners onderweg: twee Amerikaanse Marsauto´s (Spirit en Opportunity), een Europese verkenner (MarsExpress) en een Japanse satelliet (Nozomi). Die komen eind van dit jaar, begin volgend jaar aan.

Pas in het jaar 2287 zal Mars weer iets dichter bij de aarde komen dan dit jaar het geval is. Tegen die tijd zal het waarschijnlijk voor veel van onze nakomelingen interessant zijn de aarde met een telescoop te bekijken!

[ 09.08.2003, 23:24: Bericht ge-edit door: Maria ]

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
er komen vast wel foto's op internet [Wink]

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS