Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Migraine

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Migraine
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 5 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Wat is Migraine en waar komt het vandaan...iemand enig idee.

Want ik had een gesprek met iemand hierover en dat bracht me op ideeën hierover.

Ik weet dat het veel voorkomt bij het vrouwelijk geslacht..dus waarom kan het niet bij het mannelijke geslacht gebeuren..

Dus geef mij es de oplossinge van waar het komt? hoe het onstaat? allemaal van dat soort dingen

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Wat is migraine
Migraine is een aandoening die je letterlijk en figuurlijk kan verlammen van de pijn. Het is een ernstige en regelmatig terugkerende vorm van hoofdpijn waar veel mensen aan lijden.Migraine slaat toe op de meest onverwachte momenten en soms met een ongekende heftigheid. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en met name bij jong volwassenen. De reden waarom jong volwassen vrouwen een grotere kans hebben om migraine te krijgen is waarschijnlijk door veranderingen in de hormoonspiegels. Dit hangt samen met de menstruatiecyclus. Migraine in dezelfde familie komt nogal eens voor; het is in veel gevallen erfelijk.

Er zijn 2 soorten migraine:
• Migraine zonder aura, ook wel 'gewoe' migraine genoemd;
• Migraine met aura, ook wel 'klassieke' migraine genoemd.


Als u voorafgaand aan een aanval van migraine last heeft van witte lichtflitsen en/of andere fel verlichte hallucinaties spreekt men over migraine met aura. Hoewel een aura meestal bestaat uit een stoornis in het zien, kan het soms ook bestaan uit een spraakstoornis of verlamming. Aura's kunnen even storend zijn als de hoofdpijn zelf.

Bij migraine zonder aura kan de hoofdpijn even vaak voorkomen en even hevig zijn als bij migraine met aura. De vorm met aura komt minder vaak voor dan de vorm zonder aura.
naar boven


Mogelijke oorzaken van migraine
Bij migraine is er sprake van verwijding en vernauwing van de bloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien. De veranderingen in de doorbloeding zijn waarschijnlijk een gevolg van andere voor een deel nog onbekende processen. Wel is duidelijk dat er factoren zijn die invloed hebben op het voorkomen van migraine. Vrouwen krijgen vaak rond de menstruatie aanvallen, na de menopauze verdwijnt migraine vaak weer. Verder speelt erfelijkheid een rol van betekenis.

Triggers
Vaak wordt voeding zoals rode wijn, witte wijn, chocola, nootjes en oude kaas door patiënten gezien als uitlokker van een migraineaanval. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit echter niet bevestigd.


Gevolgen van migraine
Migrainehoofdpijn begint vaak met een doffe pijn die langzaam toeneemt tot een zware kloppende hoofdpijn. Soms begint het al 's morgens bij het opstaan, maar een aanval kan op ieder moment van de dag ontstaan. De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd. Tijdens een aanval kan de pijn zich echter van de ene naar de andere kant verplaatsen of uitstralen naar de nek en/of schouder. Als je er niets tegen doet, kan de pijn vier tot 72 uur aanhouden. De meest ernstige pijn houdt gemiddeld 12 tot 24 uur aan. Je bent amper in staat om iets te doen. Ook nadat de hoofdpijn is afgenomen voel je je vaak nog enige tijd lichamelijk en geestelijk onwel, die napijn kan soms wel een dag duren.

Migraine kan een enorme invloed hebben op uw leven en op uw directe omgeving. Het is niet alleen de hoofdpijn die u het leven zuur maakt, maar ook de bijkomende klachten zoals misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid en een gevoel van slapte. In veel gevallen zijn de aanvallen zo zwaar dat u niet meer in staat bent gewoon te functioneren. U zou uzelf het liefst terug willen trekken in een donkere, stille kamer en wachten tot de klachten afnemen.
naar boven


Diagnose van migraine
Het is voor een arts lastig om migraine vast te stellen. Meestal heeft hij alleen de beschrijving van de kenmerken en de ernst van de hoofdpijn van de patiënt. Er zijn ook nogal wat overlappingen tussen de verschillende vormen van hoofdpijn. Mensen met spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine hebben vaak dezelfde verschijnselen en dan wordt het moeilijk om onderscheid te maken. Bovendien heeft iemand met migraine ook wel eens 'gewone' hoofdpijn.
naar boven


Behandeling van migraine
Overzicht van acute behandelingsmethoden:
Acute behandeling is bij migraine het meest effectief. Het ideale anti-migrainemiddel heft zo snel mogelijk de hoofdpijnklachten én andere verschijnselen op zodat je weer in staat bent gewoon te functioneren. Acute behandelingsmethoden voor migraine zijn te onderscheiden in twee hoofdgroepen: de migrainespecifieke behandelingen en de behandeling van klachten.

Migrainespecifieke medicijnen:

* Triptanen zoals Relpax, sumatriptan, rizatriptan, almotriptan en zolmitriptan;
* Ergotamine bevattende producten.

Behandeling van pijnklachten:

* Pijnstillers zoals paracetamol en aspirine;
* Combinaties van pijnstillers;
* NSAID's waaronder ibuprofen, naproxen en diclofenac.

Geneesmiddelen uit deze laatste categorie zijn soms in staat om de pijn van een migraine-aanval te verlichten, maar ze hebben vaak geen invloed op de bijkomende klachten. De misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid en een gevoel van slapte, duurt daarom nogal eens voort. Vaak is het nog onmogelijk om redelijk snel na inname weer gewoon te functioneren.

Preventieve behandeling:
Preventieve behandeling van migraine heeft als doel de frequentie, de duur en de ernst van de toekomstige aanvallen te verminderen bij een minimum aan bijwerkingen van de medicatie.
Bij de preventieve behandeling van migraine wordt gebruikgemaakt van een veelheid aan verschillende geneesmiddelen waaronder bètablokkers, calciumantagonisten en antidepressiva.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Helaas ben ik één van de mensen die lijdt aan aura migraine dus veel vuurwerk en vuurpijlen voor de echte hoofdpijn begint.
Als je lijdt aan migraine stuit je op veel onbegrip van je medemens, je kan bijvoorbeeld op het laatste moment een afspraak niet nakomen enz. niet iedereen heeft daar begrip voor. Nog een nadeel is dat als de hoofdpijn weggetrokken is je vaak nog een hele dag doodmoe bent en je het idee hebt dat je de marathon hebt gelopen in 10 minuten.

Ik weet uit ervaring dat de medicijnen die er zijn tegen migraine vaak niet helpen althans mij niet. De migraine verdwijnt wel maar de bijwerking is een zware hoofdpijn dus wat schiet je ermee op?

Wat mij nog wel eens wil helpen als ik er vroeg genoeg bij ben zijn suikerklontjes vergezeld van de nodige saridon, misschien een tip voor mede migraine-mensen.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
LilWiz
life ain't hard, just don't make it hard


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor LilWiz   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Ik ken iemand die slikt dan van die ibuprofen of zoiets (sommige kenne deze persoon).
Maar ik dacht altijd dat het voor de gewone hoofdpijn was, want diegene die slikt dat best vaak.
Zelfs soms voor diegene gaat feesten dan nog wel es :S

Dus je mag die dingen ook niet zomaar slikken voor een kleine koppijn of wat? Of kan dat geen kwaad.

Berichten: 3613 | Plaats: Venray | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
Budha
Welcome back NiMS


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Budha     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Ik heb in het begin van de middelbare schoolopleiding ook last gehad van migraine. Met name na de gymles op maandagochtend was het regelmatig raak.

In de lessen erna kreeg ik moeite om hele zinnen van het bord te lezen. Later kreeg ik dan een zeurende hoofdpijn die steeds erger werd.

Hoofdpijn is vaak een gevolg van zuurstofafname in je hersenen. Alcohol geeft bijvoorbeeld dit effect. Je moet dan ook veel drinken en proberen om veel frisse lucht binnen te krijgen.

--------------------
Signatures zijn zooooo 2003!

Berichten: 866 | Plaats: Bilthoven | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Migraine meer dan hoofdpijn

Congres verklaart ernstige kwaal tot ´lichamelijkeziekte

'Migraine is meer dan galmende hoofdpijn alleen. Het is geen inbeelding of aanstellerij, maar een serieuze lichamelijke ziekte. Een mogelijk erfelijke aanlegstoornis, waaraan in de wereld meer mensen lijden dan algemeen werd aangenomen.´

Deze definitie van migraine klonk deze week tijdens het elfde, tweejaarlijkse congres van de International Headache Society (IHS) te Rome. Zo´n 2500 hoofdpijnonderzoekers uit alle hoeken van de wereld waren er getuige van hoe vooral de sociaal verlammende kant van migraine werd belicht. Belangrijke conclusie van het congres: ´De migraineaanval moet zo snel als maar kan medicamenteus behandeld worden.´

Alleen al in Nederland ondergaan circa een miljoen vrouwen en 400.000 mannen gemiddeld elke maand een aanval van migraine die tot drie dagen kan aanhouden. Ongeveer 200.000 Nederlanders hebben wekelijks een migraineaanval, terwijl hoofdpijn dagelijks het leven van 50.000 landgenoten verziekt. Dat blijkt uit de zogeheten ´MELT-studie, een door het farmaceutische bedrijf MSD gefinancierd pan-Europees onderzoek onder 1810 migrainepatienten in negen landen waarvan 200 in Nederland. De afkorting MELT staat voor ´Migraine´s Effect on Life and Treatment´. Bovendien blijkt dat zes tot tien procent van de kinderen tot 18 jaar frequent door migraine wordt geteisterd.

Recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen dat migraine bij 18- tot 64-jarigen de meest voorkomende langdurige aan doening is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rekent migraine tot de twintig meest voorkomende chronische ziekten.

„Het beeld van migraine is overal in de wereld ongeveer gelijk”, zegt de Nederiandse neuroloog M.A.M. Bomhof, werkend voor het Amphia Ziekenhuiste Breda, en aanwezig tijdens het internationale hoofdpijncongres. „Er zijn geen grote verschillen tussen landen; migraine komt over de hele linie in vrij gelijke mate voor. Alleen is er nog geen zuiver beeld van de toestand op het Afrikaanse continent.”

Maar liefst zeven van de tien Nederlandse ondervraagde migrainepatienten blijken, volgens de MELT-studie, het afgelopen halfjaar niet volledig te hebben kunnen functioneren of niet te hebben kunnen voldoen aan de eisen die op het werk of aan de Studie worden gesteid. Migraine blijkt eveneens van grote invloed op de omgang met familie en vrienden. Van de ondervraagden in ons land kon meer dan de helft (56 procent) door ernstige hoofdpijn of migraine in de afgelopen zes maanden regelmatig geen tijd doorbrengen met familie of vrienden. Zestig procent meldt hierdoor onvoldoende voor het gezin te hebben kunnen zorgen. De viering van feestdagen wordt bij vier van de tien ondervraagden in de war geschopt. Bij 46 procent verpest migraine speciale gebeurtenissen als verjaardagen en trouwerijen.

Volgens neuroloog Bomhof werd tijdens het congres duidelijk dat migraine veel meer voorkomt dan wordt verondersteld: „Ruim 60 procent van de hoofdpijnzieken beseft niet dat zij aan migraine lijden. Migraine is een, wat wij noemen, ´deurknop-fenomeen´: de patient is bij de huisarts voor andere problemen en noemt, bij het verlaten van de spreekkamer, terloops nog even de hevige hoofdpijn die regelmatig wordt ervaren. Dat leidt meestal niet tot serieus onderzoek.”

Wel serieus wordt gewerkt aan de genetische ontrafeling van migraine. Twee Chromosomen (´19´ en ´1´) zetten onder bepaalde omstandigheden aan tot migraine. Door deze chromosomen ontstaat er in de hersenstam een aanleg voor versneid reageren met hoofdpijnaanvallen. Diverse prikkels, zoals spanning, stress, menstruatie, weersverandering of ook voeding, werken uitlokkend op de ´schakelaar´ in de hersenstam. Staat deze ´knop´ verkeerd, dan zijn impulsen naar de hersenbloedvaten het gevolg, waarna deze zich vernauwen en vervolgens weer verwijden.

Door de ontregeling van de hersenstam krijgt de patient naast zijn hoofdpijn ernstige stoornissen op neurologisch gebied. Daardoor ontstaan heftige misselijkheid en braken, maar ook diarree, coördinatie- en orientatiestoornissen, een vertraagd reactievermogen, tijdelijke vergeetachtigheid en siecht zien, overgevoeligheid voor licht en geuren, kortom, een totale ontreeeline van het lichaam.

Veel patienten blijken onvoldoende op de hoogte van beschikbare geneesmiddelen, zoals Maxalt, Zomig, Naramig en Imigran, Relpax en Almogran. Dit zijn overwegend orale ´triptanen´, bloedvatvernauwende middelen. Maxalt en Zomig bestaan inmiddels ook als smelttablet; speciaal voor patienten die door de migraineaanval misselijk zijn en van wie de rnaag van streck is. Ruim de helft van de hoofdpijnpatienten gebruikt geen specifiek door de arts voorgeschreven migrainemedicijn, maar koopt een middel ter bestrijding van de Symptomen bij de drogist.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS