Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Mummie Nefertiti gevonden

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Mummie Nefertiti gevonden
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Britse archeologen zeggen de mummie te hebben gevonden van de legendarisch Egyptische koningin Nefertiti, de mooie vrouw van de vooruitstrevende farao Achnaton en de stiefmoeder van farao Toetanchamon. Ze zijn ervan overtuigd dat de beschadigde mummie, die is gevonden in een tombe in de Vallei der Koningen, van de koningin is.

De onderzoekers trekken de conclusie na twaalf jaar onderzoek, waarbij ze zijn afgegaan op details als stukken van haar pruik en de gaatjes in haar oren. De Egyptische autoriteiten gaven toestemming voor het gedetailleerde onderzoek van het 3500 jaar oude lichaam.

De mummie was omwikkeld met linnen en had een gebroken arm, die gebogen was op een manier die alleen was toegestaan als de dode een farao of koningin was. "Het is een koninklijke vrouw uit de late 18e dynastie die enorme macht had. We zullen nooit helemaal zeker weten of het Nefertiti is, maar we weten het vrijwel zeker. Er zijn er niet veel die aan die omschrijving voldoen", aldus onderzoeker Joann Fletcher van de Britse universiteit in York.

Het nieuws werd maandag bekend gemaakt op de Amerikaanse televisiezender Discovery Channel, diec de expeditie financierde. In augustus wordt een documentaire over het mummie-onderzoek uitgezonden.

De mummie werd al in 1989 gevonden door Franse archeologen in een zijkamer van de tombe van Amenhotep II. Omdat de mummie in slechte staat verkeerde, raakte het vrijwel in de vergetelheid. De zijkamer werd weer dichtgemaakt en de mummie ging in de boeken als
'de jongere vrouw'.

Fletcher zag de enige foto die van de mummie was gemaakt en bemerkte de overeenkomst met de wereldberoemde buste van Nefertiti, die in Berlijn wordt tentoongesteld en ooit gevonden is in het atelier van een beeldhouwer in de stad Achetaton.

Nefertiti was de belangrijkste vrouw van Achnaton en baarde hem zes kinderen. Ze stond bekend om haar schoonheid. Haar naam betekent letterlijk 'de mooie is gekomen'.

Ze had grote invloed op religieuze vernieuwingen in haar tijd en staatsaangelegenheden van de farao. Op veel van haar afbeeldingen is de vrouw bezig met het aanbidden van Aton, de zonnegod die haar echtgenoot invoerde. Na haar dood kwam verdween deze zonnegod weer uit beeld. In het veertiende regeringsjaar van Achnaton is zij mogelijk gestorven, want nadien wordt niet meer over haar geschreven.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS