Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Mars Express onderweg naar rode planeet

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Mars Express onderweg naar rode planeet
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Vanavond om 18.45 uur Nederlandse tijd is vanaf de ruimvaartbasis Bajkonoer in Kazachstan de ‘Mars Express’ succesvol gelanceerd voor een reis van 56 miljoen kilometer. Als de ambitieuze missie naar wens verloopt, zal de Marslander aan boord van de sonde over ruim zes maanden op de rode planeet landen.

De Mars Express is het eerste Europese ruimtevaartuig naar Mars van de ESA, de Europese tegenhanger van de NASA waarvan 15 Europese landen lid zijn. De geavanceerde sonde weegt inclusief bagage 1223 kg en is vanavond met behulp van een Soyoez-Fregat-raket in de ruimte worden gebracht. Een aanzienlijk deel van het gewicht (457 kg) wordt ingenomen door de stuwstof van de sonde, de brandstof die nodig is voor de reis van 56 miljoen km.

De Mars Express zal zich na zo'n 90 minuten ontkoppelen van de draagraket en zelfstandig zijn weg naar de rode planeet vervolgen.

Ook de Amerikanen sturen later deze maand twee ruimtevaartuigen naar de rode planeet. Dergelijke missies zijn dit jaar aantrekkelijk, omdat Mars en de aarde zelden zo dichtbij elkaar zijn geweest. Op 27 augustus zal de planeet op 'slechts' 55 miljoen kilometer van de aarde staan en is met die relatief korte afstand binnen een halfjaar te bereiken. Zo’n minimale afstand tussen de aarde en Mars gebeurt maar eens in de zeventien jaar. Op tweede kerstdag moet de sonde volgens planning de dampkring van de rode planeet bereiken.

De Mars Express gaat met behulp van zeven wetenschappelijke instrumenten en een Marslander de planeet grondig onder de loep nemen. Voornaamste doel is het opsporen van eventuele bewijzen van vroeger of huidig leven op Mars. De bodemgesteldheid van de rode planeet wordt daarvoor met behulp van een radar tot een diepte van een paar honderd meter tot een paar kilometer grondig in kaart gebracht.

De speurtocht naar biologische sporen van (voormalig) leven zal voornamelijk worden uitgevoerd door de Marslander die met behulp van een paraschute in de buurt van de evenaar van Mars zal neerdalen. Dit vernuftige Britse landingsvaartuig, de Beagle 2, is vernoemd naar het schip van de beroemde Britse ontdekkingsreiziger Charles Darwin en is speciaal uitgerust met diverse sensoren, een mini-laboratorium en een beweegbare arm.

Aan deze robotarm zit een 'klauw' met instrumenten; de zogenaamde PAW (Payload Adjustable Workbench). Die bevat onder meer stereo-camera's, een microscoop, spectrometers een boor die bodemmonsters tot op een diepte van 1,5 meter naar boven zal halen.

Die monsters bevatten mogelijk aanwijzingen voor (fossiel) leven op Mars, want op de Marsoppervlak heerst een extreem klimaat waardoor mogelijke sporen hier vrijwel zeker zijn uitgewist. De bodemmonsters worden aan boord van de Beagle 2 direct geanalyseerd met behulp van de koolstofisotopenmethode of door decetie van methaangas, een biologische afvalproduct. De resultaten worden via de Mars Express naar de aarde verstuurd.

De speciale boor aan de robotarm van de Beagle die hapjes Mars zal verzamelen, is ontwikkeld met behulp van de Chinese tandarts dr. Ng. Die had een uiterst nauwkeurige boor ontworpen en zocht voor zijn technologisch hoogstandje naar een toepassing in de ruimtevaart. Daarvoor bracht hij een bezoek aan de Nederlandse ESA-vestiging ESTEC in Noordwijk. Met behulp van ingenieurs werd een aangepaste en lichtere versie ontwikkeld die zeer nauwkeurig in rotsen op Mars kan boren.

Een ander onderdeel aan van de robotarm van de Beagle 2 is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Satellite Services uit Katwijk, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de ‘klauw’ (PAW) aan de robotarm. Het bedrijf ontwikkelde een chip die voor de besturing van de PAW en aangesloten instrumenten zorgt.

De electronische chip, ongeveer zo groot als twee postzegels, is speciaal ontwikkeld om ervoor te zorgen dat alle instrumenten op de PAW gegevens kunnen uitwisselen en bestuurd kunnen worden door de computer van Beagle2.

Nu maar hopen dat de gecompliceerde missie volgens de planning verloopt. Eerder ging het mis in september 1999, toen de Amerikaanse Mars Climate Orbiter in de buurt van Mars verloren ging. Enkele maanden later, in december 1999, werd niets meer vernomen van de Mars Polar Lander, een landingsvaartuig van 165 miljoen dollar dat na een succesvolle reis vlak voor de landing geen teken van leven meer gaf. De NASA besloot hierop haar Mars-programma drastisch aan te passen.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS