Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » SARS-virus mogelijk buitenaards

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: SARS-virus mogelijk buitenaards
Croaton
Poster


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Croaton     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Volgens drie wetenschappers aangevoerd door de Britse sterrenkundige Chandra Wickramasinghe is het goed mogelijk dat het SARS virus van buitenaardse oorsprong is. In plaats van dat het SARS virus overgesprongen is op de mensen vanuit het dierenrijk, stellen zij dat er sprake is van "verticale input van externe oorsprong". Dit schrijft het medisch blad the Lancet.

Uit eerdere experimenten bleek dat bacteriën ongeschonden door de ruimte kunnen reizen. Volgens de panspermie-theorie is het mogelijk dat het leven op aarde afstamt van microbes uit de ruimte. Zo zijn er tussen sterren aminozuren gevonden, de bouwstenen van het leven, en zijn er meteorieten gevonden waar fossielen van bacteriën aangetroffen zijn.

Vorig jaar baarde Wickramasinghe opzien met zijn ontdekking dat er talloze bevroren bacteriën door de statosfeer zweven. Volgens huidige klimaatmodellen is het niet mogelijk dat bacteriën vanaf het aardoppervlak kunnen doordringen tot in de stratosfeer. Hierdoor is geopperd dat de bacteriën vanuit de ruimte in de stratosfeer terecht gekomen moeten zijn.

Volgens de wetenschappers is het geen toeval dat dat SARS-uitbraak is begonnen in de Zuid-Chinese provincie Guandong, omdat de stratosfeer boven Guandong dunner is dan waar ook op aarde. De kans is groot dat het virus zijn eerste val gemaakt heeft ten oosten van de Himalaya. Volgens de Brit is SARS niet de eerste ziekte die misschien uit de ruimte komt. Zo wijst hij op de beruchte Spaanse Griep van 1918. Die lijkt op één dag op totaal verschillende plaatsen op aarde te zijn uitgebroken. Wickramasinghe zegt: "We moeten bedacht zijn op het verschijnen van nieuwe brandhaarden haast overal ter wereld. Nieuwe gevallen zouden kunnen blijven verschijnen totdat de stratosferische voorraad van het virus opraakt."

--------------------
mijn naam spreek je niet uit als Cro-aton, maar op zun engels "Krotun"

Berichten: 219 | Plaats: Kerkdriel | Geregistreerd: Feb 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Ja hoor, dat is best link, want tegen zoiets kun je je niet echt beschermen. Aan de andere kant, blijkt dat leven eigenlijk best universeel is.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Antistoffen van SARS ontdekt bij dierenhandelaren

Vrijdag werd bekend dat het dat het coronavirus, de veroorzaker van de dodelijke longziekte SARS, bij wilde civetkatten en wasbeerhonden is aangetroffen. Nu blijkt dat bij vijf Chinese handelaren in wilde dieren anti-stoffen tegen SARS zijn ontdekt.

De ontdekking kan een belangrijke stap betekenen voor de ontwikkeling van een medicijn die het dodelijke virus bestrijdt, zo liet een vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie tegenover persbureau AFP weten.

In China staan talrijke wilde dieren op de menukaart, waaronder de wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides, zie foto links) en de als een delicatesse bekend staande Aziatische civetkat (Viverra zibetha, zie foto boven). Het zijn beide roofdieren die ongeveer zo groot zijn als een vos. Naast afschot in het wild worden de dieren ook voor consumptie gefokt.

Op voedselmarkten in Zuid-China waren beide soorten tot voor kort volop te krijgen, maar sinds het vermoeden rees dat het coronavirus mogelijk door deze wilde dieren op mensen wordt overgebracht, verdwenen de vleeseters al snel van de markt.

Onterecht was dit vermoeden niet, want wetenschappers van de universiteit van Hong Kong lieten vrijdag weten dat het virus na wekenlang onderzoek inderdaad bij civetkatten en wasbeerhonden is aangetroffen. In onder meer de ontlasting van civetkatten bevonden zich talrijke sporen van het virus, hoewel de roofdieren zelf geen ziekteverschijnselen hadden.

Volgens een microbioloog van de universiteit is het uiterst waarschijnlijk dat het virus van het roofdier naar de mens is overgesprongen. In de Zuid-Chinese provincie Guangdong dook het SARS-virus in november vorig jaar voor het eerst op. Sindsdien zijn wereldwijd al bijna 700 mensen aan het virus overleden en ruim 8000 personen besmet.

Dieren -en milieubeschermers hebben er herhaaldelijk bij de Chinese autoriteiten op aangedrongen het slachten van civetkatten voor consumptie te verbieden om verdere verspreiding van de SARS-epidemie te voorkomen.

De SARS-onderzoekers van de universiteit van Hong Kong hebben antistoffen van het virus bij vijf dierenhandelaren aangetroffen, maar geen van hen ontwikkelde de symptomen van SARS.

De uitkomsten van het onderzoek suggereren dat de vorm van het coronavirus dat naar aangenomen wordt van civetkatten of wasbeerhonden naar mensen overspringt, minder dodelijk is dan de vorm van het coronavirus die mensen onderling besmet. Nadat het virus eenmaal van dieren op mensen is overgesprongen, ondergaat het virus mutaties die dodelijker zijn dan de oorspronkelijke vorm.

De uitslag van het onderzoek toont verder aan dat de handelaren met antistoffen in een eerder stadium SARS hebben gehad zonder dat zij dat zelf hebben geweten. De antistoffen die zij ontwikkelden, zorgden ervoor dat ze zonder het zelf te weten, genazen van het coronavirus.

Volgens WHO-woordvoerder Bob Dietz ondersteunt de uitkomst het het onderzoek de theorie dat deze handelaren in wilde dieren vroege verspreiders van SARS zijn geweest.

Nader onderzoek moet uitwijzen of de ontdekte antistoffen gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van een medicijn die het virus bestrijdt. Volgens Dietz kan de vondst van antistoffen een belangrijke stap op weg zijn naar een resistent middel.

Indien de realtie tussen wilde dieren en mensen aangaande SARS door wetenschappelijk onderzoek wordt bevestigd, betekent dit ook een breuk in de traditionele dierenhandel voor consumptie in China. De manier van fokken, huisvesten en slachten zal qua hygiëne drastisch verbeterd moeten worden.

Overigens menen sommigen wetenschappers dat het gevreesde virus helemaal niet afkomstig is van dieren, maar uit de ruimte (zie link onderaan).

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS