Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Studie: spoken bestaan niet

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Studie: spoken bestaan niet
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Britse psychologen hebben naar eigen zeggen geestverschijningen ontmaskerd als zinsbedrog. Hun studie, die woensdag werd gepubliceerd in de British Journal of Psychology, geldt als de grootste in haar soort.

Aan het wetenschappelijke onderzoek, dat werd uitgevoerd door de universiteit van Hertfordshire en de universiteit van Edingburgh, deden vele honderden vrijwilligers als testpersonen mee.

Zij brachten tijd door op twee bekende onheilspellende plekken in Groot-Brittannië. Eén daarvan is het Hampton Court Palace in Surrey, dat in de nachtelijke uren regelmatig bezocht zou worden door een schreeuwende Catherine Howard, die in in 1542 als vijfde vrouw van Hendrik VIII werd geëxecuteerd.

De andere onheilsplek betroffen de weinig uitnodigende onderaardse gewelven van de South Bridge in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Hier hebben ‘ghost hunters’ al eerder jacht gemaakt op vermeende spoken. Eén van hen kwam zelfs met een vermeend bewijs naar boven aan de hand van een foto waarop een vaag vlekje te zien is.

Veel testpersonen die naar de uitgekozen griezelplaatsen werden gestuurd, voelden zich daar onbehagelijk en verklaarden ook ‘ongewone ervaringen’ te hebben meegemaakt.

Bovennatuurlijke verschijningen niet verantwoordelijk voor deze ervaringen, aldus de onderzoekers. Zij denken dat die onbehagelijke gevoelens een (onbewuste) reactie zijn op omgevingsfactoren, zoals duisternis of tocht.

,,Spoken bestaan alleen in die zin dat er inderdaad plaatsen zijn waar mensen ongewoonlijke ervaringen hebben'' aldus de leider van het onderzoek, de psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire.

De psychologen van de studie legden ook een link tussen de vermeende waarneming van spookachtige verschijningen en elektromagnetische velden. Op beide uitgekozen onderzoekslocaties was de magnetische diversiteit het hoogste op de plekken die als het meest onbehagelijk werden ervaren.

De variaties waren weliswaar miniscuul (ongeveer 100 keer minder in vergelijking met iemand die voor een tv zit), maar volgens de onderzoekers zijn die aangetoonde variaties wel significant.

“De samenhang tussen waarneming van vermeende spoken en elektromagnetische variatie komt overeen met eerdere bevindingen in laboratoria”, aldus Paul Stevens van de universiteit van Edingburgh, die de electromagnetische velden op beide griezellocaties in kaart bracht. “De uitkomsten suggereren dat variërende magnetische velden een meetbaar effect hebben op de menselijke psychlogie”.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat variaties in elektromagnetische velden van invloed kunnen zijn op de menselijke psychologie. Bepaalde delen van de onze hersenen zoals de hersenlobben die de slaap bewerkstelligen, kunnen door variaties in elektromagnetische velden zowel lichamelijke als geestelijke ervaringen oproepen, zoals aangeraakt worden, maar ook bijvoorbeeld het gevoel dichtbij God te staan.

Toch is volgens de betrokken wetenschappers nader onderzoek nodig om de invloed van magnetische velden op de menselijke psyche volledig te doorgronden.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
Croaton
Poster


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Croaton     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
eindelijk een keer een wat beter opgezet onderzoek

--------------------
mijn naam spreek je niet uit als Cro-aton, maar op zun engels "Krotun"

Berichten: 219 | Plaats: Kerkdriel | Geregistreerd: Feb 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Aan de andere kant kun je je nu ook afvragen of ze nu niet een methode hebben gevonden om Spoken te meten. Want een verklaring hoe dit magnetische veld daar gekomen is zie ik toch niet.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS