Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Wetenschap » Mini-zonsverduistering op 7 mei

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Mini-zonsverduistering op 7 mei
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Op woensdag 7 mei doet zich een vrij zeldzaam hemelverschijnsel voor. De planeet Mercurius schuift die dag als een klein donker schijfje voor de zon langs. Dat meldde donderdag Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.

De mini-zonsverduistering door Mercurius komt eens in de zeven jaar voor. De laatste keer dat dat vanuit Nederland te zien had moeten zijn was in 1973, maar tijdens de bewuste dag was het in het hele land bewolkt, aldus de sterrenwacht.

Overigens is het verschijnsel met het blote oog moeilijk waarneembaar. De planeet is vanaf de aarde even groot als een muntstuk van een euro op 370 meter afstand, zo rekent de sterrenwacht voor. De zon oogt even groot als dezelfde munt op een afstand van iets meer dan twee meter.

Liefhebbers van het astronomisch verschijnsel moeten daarom de toevlucht nemen tot een telescoop. Ze kunnen dat onder meer doen bij de Sonnenborgh, die op 7 mei vanaf zeven uur 's ochtends geopend is.

Wie niet in de gelegenheid is om een sterrenwacht te bezoeken, kan het natuurverschijnsel ook op het web beleven.
In samenwerking met het Amsterdamse science centre NEMO, Astronet.nl, Stichting De Koepel en Volkssterrenwacht Copernicus zal Kennislink een live webcast gaan verzorgen. De webcast vanuit Amsterdam zal worden aangevuld met beelden uit sterrenwachten over de hele wereld.

Tevens verzorgt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een near-live feed van de zonsbeelden die worden opgenomen met SOHO. SOHO is een wetenschappelijke ruimtesonde in een positie tussen de aarde en de zon. In de ruimte worden instrumenten niet gehinderd door bewolking. De passage van Mercurius voor de zon langs zal dus ook bij slecht weer via internet zijn te volgen.
bronnen: ANP, Kennislink

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS