Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Internet » Intel verliest e-mailzaak tegen ex-werknemer

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Intel verliest e-mailzaak tegen ex-werknemer
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
(Ex-)Werknemers in de Verenigde Staten mogen ongestraft al hun collega's kritische e-mail over het bedrijf sturen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof van Californië, dat Intel met een 4-3 uitspraak liet verliezen.

De uitspraak was verrassend want Intel won voor een lagere rechtbank, en ook in hoger beroep.

Deze juridisch enerverende en reeds lang lopende kwestie kreeg een verrassende uitslag. Onder meer Wall Street Journal en AP. De uitspraak staat op de site van het Hooggerechtshof als pdf-bestand en als Word-bestand, interessant voer voor juristen en anderen die internetkwesties nauwgezet willen volgen. Het ging om het recht op vrije meningsuiting, om het bezit van bedrijfssystemen voor e-mail en ook om spam. Vrije meningsuiting won het.

Ken Hamidi was al in 1990 ontslagen en richtte de organisatie Former and Current Employees of Intel op. Een website onder de naam FaceIntel was zijn voornaamste wapen. Op de site staat onder meer een geval van zelfmoord als een aanklacht tegen Intel.

Voor zijn rechtszaak tegen Intel had Hamidi een aparte site opgezet IntelHamidi.com. De uitspraak van gisteren staat er nog niet, ondanks de victorie voor Hamidi.

De aanklacht was niet gericht tegen deze sites maar tegen e-mail met kritiek op Intel als werkgever, die Hamidi zond aan alle 35.000 medewerkers van het bedrijf. Tot zes keer toe gebruikte Hamidi de adressenlijst van Intel-medewerkers die hij bezat. Hamidi hanteerde opt-out: iedereen kreeg de mail, maar degenen die zijn klachten niet wensten te ontvangen konden zich afmelden.

Intel greep terug op een wetsartikel uit de 17e eeuw dat gaat over het betreden of vernielen van persoonlijke eigendommen. Een betere strafwet voor dit unieke geval was er niet voorhanden. Het Hooggerechtshof vond dat deze wet niet van toespassing verklaard kon worden op elektronische bezittingen zoals een postbus en e-mailsysteem. Er was ook geen sprake van illegaal gebruik of vernieling, aldus de meerderheid van de rechters.

Organisaties voor vrije meningsuiting als de Aclu en EFF stonden in deze zaak tegenover organiaties van bedrijven waaronder de Amerikaanse club van internetproviders.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS