Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Internet » Wanadoo introduceert cache voor KaZaA-gebruikers

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Wanadoo introduceert cache voor KaZaA-gebruikers
Budha
Welcome back NiMS


Beoordeeld:
5
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Budha     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Wanadoo Nederland heeft als eerste internetaanbieder in Nederland een cache voor gebruikers van het uitwisselprogramma KaZaA geïntroduceerd. Veelgevraagde bestanden kunnen zo veel sneller worden opgehaald. De cache lijkt hoogst controversieel, omdat KaZaA vaak wordt gebruikt voor het ophalen van illegale mp3-bestanden en software en Wanadoo zelf actief lijkt mee te werken aan de verspreiding van deze bestanden.

De cache is ontwikkeld door Joltid, het Zweedse bedrijf achter het FastTrack platform dat ten grondslag ligt aan KaZaA en andere peer to peer-diensten. Wanadoo wil met de cache het dataverkeer via internationale netwerken terugdringen om kosten te besparen en de kwaliteit van het netwerk verhogen. Peer-to-peer (P2P) toepassingen als KaZaA zijn verantwoordelijk voor ten minste 25 procent van het transmissieverkeer bij Wanadoo.
Op de zogenoemde peercache van Wanadoo staat 0,8 terabyte aan data. Bij Wanadoo kijkt KaZaA eerst of het gezochte bestand op de cache staat, is dat niet het geval, dan wordt het bestand alsnog van een verre computer opgehaald. Normaal vindt de uitwisseling van bestanden plaats tussen van gebruikers onderling. KaZaA verwijst via een netwerk van aangesloten computers alleen naar de locaties waar de bestanden zijn te vinden. Het enige cruciale verschil bij Wanadoo is dat veelgevraagde bestanden onherkenbaar opgedeeld in de vorm van dataobjecten op lokale servers worden geplaatst.

"We hebben juridisch laten uitzoeken of het kan," zegt Lammert van Raan, manager Business Development van Wanadoo. "Caching is volgens Europese Richtlijnen toegestaan zolang de bestanden niet langer dan 48 uur op de server blijven staan." Ook heeft Wanadoo volgens Van Raan heel goed gekeken naar de recente rechtszaken tegen Grokster en Morpheus, die allebei gebruik maken van het FastTrack platform van Joltid, en de uitspraak in hoger beroep in de zaak van auteursrechtenorganisatie BUMA STEMRA tegen KaZaA.

Wanadoo zocht al in 2001 contact met Joltid om de cache te ontwikkelen. Aanvankelijk is ook over andersoortige toepassingen gesproken, zoals de verspreiding van software en muziek tegen betaling, maar dat heeft nu even geen prioriteit meer. De peercache levert Wanadoo concrete besparingen op. Ook andere Nederlandse providers hebben geëxperimenteerd met de software, maar die haakten af omdat de besparingen aanvankelijk tegenvielen. Wanadoo is echter doorgegaan. "De investeringen hebben we in zes maanden terugverdiend," aldus Van Raan. Ook andere Wanadoo vestigingen in Europa zouden in de toepassing geïnteresseerd zijn.

Joltid lijkt met zijn peercache een goudmijn te hebben aangeboord. In landen waar breedband nog erg duur is, zoals in Japan en Oost-Europa, is erg veel vraag naar de software.

Het Zweedse bedrijf is overigens niet betrokken bij de marketing en distributie van KaZaA, Daarvoor is een apart bedrijf Sharman in het leven geroepen. Sharman lijkt vooral te willen verdienen aan de vele spy- en adware die met het programma wordt meegeleverd. Steeds meer gebruikers haken af en stappen over op het gratis verspreide KaZaA Lite. Wanadoo heeft overwogen om een eigen KaZaA versie uit te brengen, ook zonder advertenties, maar die plannen zijn in de ijskast gezet.

Bron: Emerce

--------------------
Signatures zijn zooooo 2003!

Berichten: 866 | Plaats: Bilthoven | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Het meest briljante van dit systeem vind ik dat je geen last meer hebt dat een user die offline gaat, de file blijft namelijk in de cache.

Dit is nu al een handige bijkomstigheid van de google cache.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Wanadoo verbetert bestandsuitwisseling

Bestandsuitwisseling door abonnees van internetaanbieder Wanadoo gaat sinds kort minstens twee keer sneller dan voorheen. De internetaanbieder heeft hiervoor speciale software in gebruik genomen die ook in de kosten bespaart.

Onderzoek van Wanadoo wijst uit dat de enorme groei van het dataverkeer voor een groot deel te wijten is aan bestandsuitwisseling door haar abonnees over dure externe internetverbindingen. De nieuwe software zoekt bestandsdelen eerst in de eigen cache (extra, snelle opslag) van Wanadoo voordat uitwisseldiensten zoals Kazaa gaan zoeken op externe computers. De methode bespaart de provider volgens een woordvoerder 'aanzienlijk' op dure internetverbindingen.

Wanadoo is de eerste Nederlandse internetaanbieder die een dergelijke cache voor uitwisselprogramma's gebruikt. Volgens de woordvoerder kijken andere Europese vestigingen van Wanadoo (Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië) met belangstelling naar dit project.

Hoewel de methode lijkt op de verboden centrale database van muziekruilbeurs Napster, zijn er volgens Wanadoo wezenlijke verschillen. ,,Veelgevraagde bestanden staan namelijk niet als geheel op onze servers. Deze techniek deelt ze op in afzonderlijk onherkenbare dataobjecten, die pas bij de abonnee worden samengevoegd."

Volgens Europese richtlijnen is caching toegestaan, zegt de woordvoerder. Wanadoo benadrukt dat het inbreuk op auteursrechten door zijn klanten afwijst.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Wanadoo niet gelukkig met bekendmaking Kazaa-cache

Eerder schreven wij dat internetprovider Wanadoo een speciale downloadcache had geïnstalleerd voor gebruikers van het Fasttrack-netwerk. Netkwesties is daar wat dieper in gedoken en kwam erachter dat Wanadoo helemaal niet gelukkig is met de bekendmaking. Het bedrijf bevindt zich namelijk nog in de experimentele fase en wilde nog niet dat het nieuws naar buiten zou komen. De Kazaa-cache is een stukje technologie dat is ontwikkeld door JoltID, een softwarebedrijf van de Kazaa-oprichters. Het product, genaamd Peercache, is in wezen een enorme downloaddatabase. Wanneer een Kazaa-gebruiker een bepaald bestand wil downloaden, controleert Peercache of het bestand al aanwezig is in de database. Zo ja, dan wordt het bestand naar de gebruiker gestuurd. Als het bestand niet in de cache zit, wordt het gedownload, naar de client gestuurd en opgeslagen voor verder gebruik.

Het grootste voordeel van het gebruik van Peercache voor Wanadoo, zijn de lagere kosten. Het Fasttrack-verkeer kan namelijk voor een deel lokaal afgehandeld worden. Dit scheelt kosten voor internationaal dataverkeer. Een ander voordeel is het feit dat de Kazaa-gebruikers sneller downloaden. Volgens een woordvoerdster van Wanadoo is dat echter nooit de belangrijkste reden geweest om Peercache te gaan gebruiken. Een groot probleem is de auteursrechtenkwestie. De woordvoerdster zegt dat het bedrijf er alles aan doet om beschermd materiaal te weren. Hoe dat gedaan wordt, laat Wanadoo echter in het midden. De makers van de software wijzen op een Europese regel die zegt dat een 48 uurs-cache is toegestaan. De vraag is echter of Peercache een échte cache is. De Buma/Stemra (en ook de RIAA) zijn er nog niet uit wat ze met JoltID en Peercache aanmoeten:

De Buma/Stemra, de Nederlandse organisatie die toeziet op de belangen van de platenindustrie overlegt momenteel met anti-piraterijorganisatie Brein of, en welke actie ze moeten ondernemen tegen deze cache van Wanadoo. Brein bekijkt of deze cache echt een 'cache' is, aan de hand van onder meer de technische specificaties. De woordvoerder: "In principe heeft Wanadoo nu de content in feite op voorraad, als door de rechthebbenden is vastgesteld dat er auteursrechterlijk beschermd materiaal in de cache staat, dan moet Wanadoo dat verwijderen als deze rechthebbenden dat eisen." Buma/Stemra noch Brein heeft al direct contact met Wanadoo gehad over de kwestie, omdat ze eerst willen onderzoeken wat de cache precies is.

(tweakers)

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
JoltID: "3 Europese providerklanten"

JoltID, een verlengstuk van Fasttrack-technologie zoals Kazaa, zegt drie Europese providers als klant te hebben. Een groep andere providers experimenteert met de caching software. Namen worden niet genoemd.

JoltID, een onderneming van Kazaa's mede-oprichter Niklas Zennstrom, zegt dat 3 Europese providers zijn diensten gebruiken om het netwerkverkeer te verminderen. Met JoltIDs caching-technologie slaan de providers gedownloade Kazaa-bestanden maximaal 48 uur lokaal op, downloads komen hierdoor ook sneller binnen.

In een interview met News.com zegt Zennstrom dat naast de 3 gecontracteerde klanten ook een fors aantal andere Europese netaanbieders PeerCache gebruiken, om te testen. Wanadoo Nederland is een van de weinige providers die toegeeft PeerCache te gebruiken. Tegen webuitgave Netkwesties zei het bedrijf dat het om een experiment gaat.

PeerCache, een van de caching-producten van JoltID, werkt enkel met p2p-programma's die gebruik maken van Fasttrack-technologie. Kazaa is daar een van, Grokster een andere.

Zennstrom stelt dat het lokaal cachen van een bestand het niet meer of minder beschikbaar maakt. Het enige verschil is de verminderde netwerkbelasting bij de internetprovider en, daarmee, lagere kosten. Ze zouden het p2p-verkeer tot 50
procent kunnen verminderen, staat in een presentatie van JoltID. Zennstrom is niet van mening van zijn software aanzet tot illegaal ruilen waarbij de provider als schuldige aangewezen kan worden.

Europese providers lijken het risico te willen nemen en experimenteren, naar Zennstroms zeggen, met de software. Volgens een Europese richtlijn mogen Europese providers bestanden maximaal 48 uur cachen, alvorens deze verplicht te moeten verwijderen.

De mondiale auteursrechtenorganisatie IFPI zegt JoltIDs cachingproducten te onderzoeken. Mocht er aanleiding toe zijn, en er dus onwettige praktijken worden geconstateerd, zal de organisatie juridische stappen ondernemen tegen de betreffende providers of JoltID.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Wanadoo staakt proef met peercache

Wanadoo heeft zich spoorslags verlost van het product PeerCache van JoltID waarmee ze haar systemen ontlastte en klanten hielp om sneller bestanden te downloaden.

Wanadoo bevestigt dat aan de proef een einde is gekomen. Dat is geboden door het hoofdkantoor in Parijs, waar men peentjes zweette over de juridische gevolgen van het gebruik van PeerCache van het bedrijfje JoltID van ex-Kazaa oprichters.

Noch Wanadoo in Parijs noch de chefs van JoltId namen de telefoon op. De woordvoerder in Parijs bericht per e-mail dat het een technische proef betrof en wil er verder niets over kwijt. Hij benadrukt dat Wanadoo zich niet aangesproken voelt voor eventuele schending van auteursrecht door haar klanten, maar wel werkt aan betaalde muziekdiensten.

PeerCache vooziet in gebruik van technologie om door klanten van de provider gedownloade bestanden ook (tijdelijk) bij de provider op te slaan zodat een volgende klant deze direct kan downloaden en er geen internationale datacapaciteit voor nodig is. Dit levert de provider een kostenbesparing op voor verbindingen, en de klant kan sneller downloaden.

Opslag van bestanden voor (illegaal) downloaden bleek als snel omstreden te zijn. Dat neemt niet weg dat de technologie interessant is en bijvoorbeeld gebruikt kan worden door providers om legaal te gebruiken. Ze kunnen ook PeerEnbler gebruiken voor distributie tussen hun klanten onderling.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Advocaat: er is niets mis met PeerCache

Afgelopen vrijdag had Wanadoo bekendgemaakt dat het omstreden PeerCache weer is uitgeschakeld. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het nooit de bedoeling geweest om piraterij te ondersteunen. Een aantal tegenstanders uit de film- en muziekindustrie insinueerden dit namelijk. Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van Kazaa en JoltID, meent echter dat er niets mis is met PeerCache. Hij heeft Kazaa-bedenker Niklas Zennström, tegenwoordig eigenaar van JoltID, geadviseerd tijdens de ontwikkeling van het product. Volgens de advocaat maakt PeerCache geen inbreuk op het auteursrecht. In de Europese e-commercerichtlijn en in de auteursrechtenrichtlijn is namelijk een uitzondering gemaakt voor caching. Internetproviders kunnen daardoor niet verantwoordelijk worden gehouden voor de opgeslagen informatie in de cache. Stichting Brein zet hier echter zijn vraagtekens bij:

Tim Kuik van auteursrechtenorganisatie Stichting Brein zet zijn vraagtekens bij het cachen van Kazaa-bestanden. Volgens hem blijven populaire bestanden voortdurend in de cache staan en leidt dat er in de praktijk toe dat een provider een bestand dan gewoon ter beschikking stelt.

Alberdingk Thijm is niet onder de indruk van de redenering van Kuik. "Ik heb hier van alle kanten naar gekeken en verwacht niet dat er een rechtszaak komt. Met dit soort uitspraken probeert Brein elke vorm van innovatie de kop in te drukken."

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS