Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Internet » Websites juridisch krakkemikkig

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Websites juridisch krakkemikkig
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Bijna de helft van de websites van bedrijven en instellingen in Europa voorziet niet in een behoorlijk privacybeleid. In Nederland beschermt 90 procent van de sites geen e-mail adressen. Dat zeggen de advocaten van het World IT Lawyers-network na onderzoek in Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserland.
Het is juridisch gezien treurig gesteld met de websites, zegt Gier & Stam Advocaten in Utrecht, die deel uitmaken van het net van World IT Lawyers.

Grootste probleem voor bedrijven vormen de Richtlijn Elektronische handel en de Richtlijn Verkoop op afstand.

Zo moeten bedrijven voldoende algemene informatie bieden, maar bij 20 procent van de Nederlandse sites onbreekt zelfs de naam van het betrokken bedrijf. In Europa geldt dit voor tien procent van de ondernemingen.

Ondernemers zijn verplicht, voordat de consument een order plaatst, een duidelijke en begrijpelijke beschrijving te geven van de verschillende (technische) stappen om tot de sluiting van het contract te komen. Bij maar liefst 60 procent van de onderzochte websites ontbrak dergelijke informatie. Nederland deed het zelfs nog iets slechter dan het Europees gemiddelde: Slechts 35 procent van de Nederlandse websites houdt zich aan de verplichting een consument uit te leggen hoe een elektronische overeenkomst werkt, voordat deze een order plaatst.

Dit is slecht voor voor het consumentenvertrouwen in e-commerce, maar kan ook leiden tot procedures omdat overeenkomsten niet rechtsgeldig zijn.

Privacybeleid bedroevend

De Gier laat weten over privacy:

'Wij voldoen aan de eisen van de wetgeving inzake bescherming persoonsgegevens'. Deze verklaring was regelmatig terug te vinden op de onderzochte websites, maar een dergelijke verklaring alleen kan niet worden beschouwd als een privacybeleid zoals verplicht door de Europese privacyrichtlijn en door de op 1 september 2001 in werking getreden Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Een consument heeft het recht om te weten voor welk doel zijn of haar persoonsgegevens worden gebruikt door het bedrijf of de instelling die erom vraagt, hoe zijn of haar gegevens kunnen worden gewijzigd of verwijderd, hoe de
persoonsgegevens worden bewaard en wat het betreffende bedrijf doet om de persoonsgegevens te beschermen tegen onbevoegde derden.

Ruim 44 procent van de onderzochte websites uit de geselecteerde landen voorzag niet in een (behoorlijk) privacybeleid; ook hier deden Nederlandse websites het nog iets slechter. Een minderheid van net iets meer dan 10 procent zegt een anti-spambeleid te voeren.

Het verwerken van persoonsgegevens zonder te voldoen aan de geldende wetgeving wordt in de Europese Unielanden echter zo langzamerhand een risicovolle aangelegenheid. In Nederland heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geconstateerd dat veel bedrijven niet of nauwelijks melding maken van verwerking van persoonsgegevens.

Het CBP heeft hierdoor een brief verstuurd aan twintig brancheverenigingen en ruim tweehonderd organisaties waarin wordt opgeroepen aan de meldingsplicht te voldoen. Het nalaten van een melding kan een boete van 4.500 euro als gevolg hebben en eventueel aangifte bij het Openbaar Ministerie.

De Gier & Stam Advocaten verdient het brood onder meer met een het uitvoeren van juridische website-audits, het analyseren en vervolgens beoordelen van websites of deze voldoen aan de relevante wet- en regelgeving.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS