Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Internet » Jacht op Identiteit Irakese blogger;

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Jacht op Identiteit Irakese blogger;
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Is Salam Pax werkelijk een Irakees die vanuit Bagdad de enige Irakese nieuwsvoorziening verzorgt, via zijn Dear Read weblog? Dat is het geheim dat enkel Google kan ontcijferen. De logger is inmiddels al twee dagen stil. De link van zijn provider blijkt ook te zijn gehackt.

Het is de meest voor de hand liggende vraag in de internetjournalistiek of 'Salam Pax' een originele Irakees is, of een instrument voor propaganda van wellicht het westen.

Op http://Dear_Raed.blogspot.com/ berichtte 'Salam Pax' tot afgelopen maandag vanuit Bagdad, beweerde hij. De berichtgeving was dusdanig genuanceerd dat van propaganda inhoudelijk moeilijk sprake leek te kunnen zijn: tegen de bombardementen en tegen het regime.

Roepen dat je de ware identiteit even moet uitzoeken is voor de hand liggend. Weblogger Paul Boutin boog zich vorige week al over de kwestie. Hij kwam er niet uit.

De reden is simpel: de publicatie vindt plaats bij Blogger van Pyra Labs. Enkel die kent de IP-adressen van de publicisten van de logs, dat wil zeggen moederbedrijf Google. De enige actie die Blogger/Google ondernam was het voorzien van een tweede adres http://DearRaed.blogspot.com/, zonder het streepje waardoor de bereikbaarheid eenvoudiger werd.

Boutin stuurde e-mail naar 'Salam Pax' en kreeg antwoord. Hij publiceert de IP-adessen van de route van de e-mail niet, maar vermoedt dat ze werkelijk Irak als afzender hebben.

Uruklink.net, door de Patriottische maker van It's happening, een bulletin board. Wel staat er bij Google nog een mirror van de Irakese site. Van Uruklink staat nog wel een beschrijving online, ook bij een Duitse universiteit.

Even interessant als academisch is de vraag hoe sterk het slot op de mond van Google is als het gaat om informatie over de klanten die wellicht belangrijk kunnen zijn voor de Amerikaanse invasie. Google antwoordt standaard niet op juridische vragen.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS