Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Veiligheid » Sofi wordt Centraal persoonsnummer

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Sofi wordt Centraal persoonsnummer
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Het ging deze week vrijwel ongemerkt voorbij: het nieuws dat iedereen binnenkort een 'burgerservicenummer' (BSN) krijgt. Zelfs de nieuwsrubriek van het privacy-dossier van NRC Handelsblad rept er niet over. Toch wekt alleen het woord zelf al direct wantrouwen. Heette dat vroeger niet een centraal persoonsnummer en was de bevolking daar toen niet massaal tegen gekant, met de oorlog nog vers in het geheugen?

Bij de invoering van het Sociaal Fiscaal-nummer (SOFI) moest de regering nog hemel en aarde bewegen om de gemoederen rustig te houden. Pas nadat bij wet garanties waren gecreëerd dat het sofi-nummer niet zou kunnen ontaarden in een centraal persoonsnummer voor allerhande toepassingen, ging het parlement met de invoering ervan akkoord. Ook de Centrale Volkstelling uit 1971 leidde tot heftig debat en zelfs tot een grote groep weigeraars (waaronder ikzelf). In 2001 werd het gebruik van het sofi-nummer in stilte al behoorlijk opgerekt. Nu zijn dan alle resterende beperkingen op een achternamiddag in de ministerraad om zeep geholpen. En er schijnt geen haan te zijn die er naar kraait.

Zou het komen door de naamgeving 'burgerservicenummer'? Dat klinkt inderdaad buitengewoon vriendelijk, vooral als je naast de aankondiging ervan een opiniepeiling mag invullen waarin je als je mening kunt aangeven dat de overheid klantvriendelijker moet worden. Zo wordt dat burgerservicenummer opgediend als summum van dienstbetoon.

Misleiding
Er komt echter helemaal geen nieuw nummer, laat staan een burgerservicenummer. De spindoctors op Justitie en Binnenlandse Zaken draaien u op handige wijze een rad voor ogen. In de kleine lettertjes staat namelijk het volgende: "Cijfermatig komt het BSN overeen met het sofi-nummer, maar er is wel degelijk een verschil. Het BSN krijgt pas betekenis wanneer het gekoppeld is aan een bepaald domein. Dat kan in de vorm van het sofi-nummer zijn voor het contact met sociale en fiscale instellingen. In het bestand van het ziekenhuis heeft het BSN de vorm van een zorgidentificatienummer, scholen spreken over het onderwijsnummer."

Het sofi-nummer verdwijnt, maar dat persoonsgebonden nummer blijft precies hetzelfde, alleen komt het straks in alle databanken terecht (De Graaf spreekt verhullend van 'domeinen' maar hij bedoelt uiteraard databanken). Dat ene, unieke persoonsnummer heet dan 'burgerservicenummer' ofwel BSN, maar het is in werkelijkheid een 'centraal persoonsnummer', waarvan de afkorting CPN veel beter aansluit bij de ware aard van het beestje. Via het CPN kan de overheid namelijk in een handomdraai de vele honderden databanken die men beheert aan elkaar koppelen. En dat was nou precies waar men in Nederland dertig jaar geleden nog mordicus tegen was.

Wij hadden toen ook niet een minister die Thom de Graaf heet. Hij heeft net de zoveelste propaganda-website van de regering geopend, die nu eens niet zestienmiljoenmensen heet, maar andere overheid. Die website begint prominent met een valse preek van dominee De Graaf zelf: "Mijn passie voor een andere overheid vloeit voort uit het verlangen naar het nieuwe elan dat je proeft binnen en buiten de overheid. Het is een breedgedeeld gevoel, dat dwars door alle politieke stromingen heengaat. Mensen zien dat het anders kan en beter moet. Ze zien ook de urgentie om te veranderen. De overheid moet weer het vertrouwen verdienen, van ons allemaal. Wie vertrouwen wil verdienen moet er ook iets extra’s voor doen. Kortom, anders kiezen, anders werken, anders omgaan met de samenleving".

Je moet wel een heel brutaal reclamebureau hebben om het Centraal Persoons Nummer te durven verkopen als 'iets extra's waarmee de overheid het vertrouwen weer moet verdienen, van ons allemaal'.

'Public Key Infrastructure'
Op een andere plek is de minister explicieter over de 'extra's' die hij in petto heeft. Citaat: "Ook moeten er voorzieningen worden getroffen voor een veilig elektronisch verkeer tussen overheid en burgers of bedrijven. Belangrijk is dat er zekerheid bestaat over de identiteit van degene aan wie elektronische diensten worden verleend. Om dat mogelijk te maken zal nog in 2004 een authenticatievoorziening worden ingericht, die overheidsbreed ter beschikking zal komen."

"Deze voorziening is een eerste aanzet tot een volwaardige infrastructuur voor elektronische beveiliging en identificatie waarvan een burgerservicenummer, een elektronische identiteit, een elektronische handtekening en een zogenaamde Public Key Infrastructure ook deel uitmaken. Het kabinet streeft ernaar ten behoeve daarvan zo mogelijk nog in deze kabinetsperiode een elektronische identiteitskaart te introduceren. Dit vergt uiteraard een goede voorbereiding, mét een praktijkproef. De bovenstaande voornemens zijn evenzeer van belang voor een effectievere fraudebestrijding. Mede met het oog daarop zal het gebruik van persoonsnummers binnen de overheid zodanig worden gestroomlijnd dat er in 2007 sprake is van een sluitend stelsel van persoonsnummers. Een onderdeel van dit stelsel is het beoogde Zorg Identificatie Nummer, dat een centrale rol vervult bij de gegevenshuishouding in de zorgketen, en waarvoor nog in 2004 wetgeving bij de Tweede Kamer zal worden ingediend". Het gaat hier dus om elektronisch verkeer 'tussen overheid en burgers of bedrijven'."

Met andere woorden: ook bedrijven kunnen databanken gaan koppelen aan de hand van uw centraal persoonsnummer. Het ligt voor de hand die 'elektronische kaart' uit oogpunt van 'optimale burgerservice' uit te reiken in de vorm van een RFID-chip in een handig polsbandje, of - superhandig - onderhuids ingespoten. De geprivatiseerde parkeerwachters bij mij in de straat lopen tenslotte nu al rond met een scanner die heel stilletjes alle nummerborden leest. Echt reuze handig...

Geen weg terug
Wil het nog goed komen met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, dan is als eerste nodig dat de regering het aanmatigende begrip 'burgerservicenummer' terugneemt. Of zijn wij allemaal zo afgestompt geraakt dat wij ons schouderophalend op de mouw laten spelden wat een prachtige dienst ons met een ongebreideld centraal persoonsnummer wordt bewezen?

Wij raken in hoog tempo gevangen in de gekoppelde records van een overheid die streeft naar een maximale controle over zijn burgers. Wat Gerrit van der Veen en Willem Arondeus daartegen met succes ondernamen, is vandaag niet meer mogelijk. Wij kunnen uitsluitend de invoering van het 'burgerservicenummer' proberen te voorkomen. Zodra het desondanks toch wordt ingevoerd, is er geen weg meer terug.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS