Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Hardware » Handheld fungeert als tolk

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Handheld fungeert als tolk
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Wetenschappers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University (CMU) zijn erin geslaagd een handheld computer van het type iPaq uit te rusten met een automatische vertaalmodule voor het talenpaar Engels-Arabisch. De zakcomputer is in staat om automatisch mondelinge mededelingen te vertalen die in één van beide talen uitgesproken werden, zolang die mededelingen zich beperken tot het medisch jargon.

Het automatisch vertalen van stemmen van de ene in de andere taal is op zich niet nieuw. Wel nieuw is dat een draagbare computer in staat mag worden geacht om de klus te klaren. De wetenschappers van de CMU willen er vooral mee bewijzen dat draagbare computers intussen sterk genoeg zijn om de energievretende spraakapplicatie te dragen; alsook dat dergelijke applicaties momenteel ‘levensvatbaar’ zijn.

Die levensvatbaarheid is overigens nog beperkt. In laboratoriumomstandigheden ligt de accuratesse van de Speechalator niet veel hoger dan 80 procent. Om die score te halen moet de gebruiker zich bovendien beperken tot het een gesprek in het medisch jargon in het Engels of Arabisch. Volgens professor Alex Waibel, de drijvende kracht achter de Speechalator, is deze uitslag echter meer dan goed genoeg om jezelf in de andere taal goed verstaanbaar te maken.

Waibel en zijn team willen het prototype verder uitbouwen om commerciële toepassingen op de markt te brengen ter gelegenheid van de Olympische spelen van Peking in 2008. Het is de bedoeling dat de Speechalator dan in staat is om de spraak te herkennen van verschillende gebruikers die over verschillende kennisdomeinen een gesprek willen voeren en dat in verschillende talen.

Eén van de toepassingen waaraan Waibel en zijn team werken, is een handheld computer die is uitgerust met een camera en als dusdanig in staat is om het beeld te herkennen en op te slaan van bij voorbeeld verkeersborden. Met de handheld zou de betekenis van die verkeersborden vervolgens vertaald kunnen worden in de taal van de eindgebruiker. (ag)

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS