Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Hardware » Strijd om nieuwe dvd laait op

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Strijd om nieuwe dvd laait op
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Naar verwachting zullen tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas van 8 tot 11 januari prototypes van de volgende generatie dvd's om de aandacht strijden. Philips zit er middenin.

New York Times zet de krachtenvelden uiteen, aan de hand van onder meer een interview met Hisashi Yamada, dvd-chef van Toshiba en voorzitter van de Technical Coordination Group van het DVD forum.

Toshiba vormt een club met NEC voor de HD (high definition) DVD: 0,6 millimeter dik. Die wordt gemaakt met dezelfde apparatuur als nu benodigd is voor dvd-productie, wat de vervaardiging goedkoper maakt. Bovendien kun je de schijfjes in principe niet wissen. Deze twee factoren maken dit formaat - op dit moment - het meest aantrekkelijk voor Hollywood.

Op 27 november 2003 nam het DVD forum het HD-formaat aan, maar met de mededeling dat het concurrerende Blu-ray-consortium nog niets ter goedkeuring had aangeboden.

Deze club pleit voor een 0,1 millimeter dik schijfje dat met nieuwe apparatuur gemaakt moet worden maar meer data kan bevatten en het enig beschikbare formaat is altijd herschrijfbaar na de eerste opname. Behalve Sony en Philips ondersteunen ook Hitachi, LG, Matsushita (JVC), Mitsubishi, Pioneer, Samsung, Sharp en Thomson het Blu-ray formaat.

In het Blu-ray-consortium heeft Philips grote belangen. Hand in hand met Sony heeft Philips de door hem uitgevonden cd-technologie de afgelopen decennia kunnen uitbaten in nieuwe generaties. Philips is de pleitbezorger van 'terugwerkende bruikbaarheid' ofwel de mogelijkheid dat je oude formaten schijfjes ook in nieuwe spelers kunt afspelen, zoals cd's in een dvd-recorder. Commercieel is Philips gebaat bij nieuwe inkomsten uit oude technologie.

De nieuwe schijfjes en spelers zullen in de loop van 2005 massaal op de markt moeten komen. Sony kwam in Japan alvast met een speler die rond de 3.000 euro kost. Schijfjes kosten 25 euro. Twee problemen zijn er voor de elektronica-industrie: de computermakers als Dell en HP die nu hun invloed uitoefenen, want concurreren in de productie, en uiteraard de Chinese producenten die met goedkope spullen komen, bij voorkeur zonder de stijgende licentiegelden te betalen aan de oude partijen.

In dit geval echter kiezen juist Philips en Sony voor een formaat dat nieuwe wegen inslaat. Zo kun je bij het HD-formaat volstaan met één lens om zowel de bestaande schijven als de nieuwe te lezen, maar moet je voor het Blu-ray formaat twee lenzen in de apparatuur bouwen, eentje voor de nieuwe en eentje voor de oude schijven.

De strijd is te vergelijken met de Betamax-VHS strijd, die voor Philips en Sony jammerlijk verloren ging, niet omdat Betamax slechter was maar door gebrekkige steun van de concurrentie. Nu moet nog veel bredere consensus worden bereikt daar de contentindustrie een dikke vinger in de pap heeft, en in mindere mate de pc-makers. Zo zal het Blu-ray-consortium met technologie moeten komen waarmee schijfjes niet herschrijfbaar zijn, en goedkoper in productie. Beide groepen staan nog voor de taak om films beter te beveiligen.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS