Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Computers » Hardware » Onderzoekers Sun vinden computers slecht rekenen

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Onderzoekers Sun vinden computers slecht rekenen
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Bij Infoworld is een artikel verschenen over een team onderzoekers van Sun Microsystems dat werkt aan een oplossing voor onnauwkeurige berekeningen. Hun werk is onderdeel van een project van het Amerikaanse leger. Aanleiding voor het onderzoek is een incident in de Golfoorlog van 1991, waarbij Patriotraketten een Scud-aanval niet konden tegenhouden. De Scud-raket raakte zijn doel, een Amerikaanse kazerne in Saudi-Arabië, en 28 soldaten vonden de dood. Een jaar later was de conclusie dat het systeem dat de Patriots bestuurde niet nauwkeurig genoeg kon rekenen en dat hierdoor fouten ontstonden.

Volgens Greg Papadopoulos van Sun realiseren mensen zich niet dat computers vaak rekenfouten maken, waardoor ze bijvoorbeeld ineens vastlopen. Oneindige getallen kunnen binnen een computer niet precies gerepresenteerd worden, er zal op een bepaald aantal cijfers achter de komma moeten worden afgerond. De onnauwkeurigheid wordt meegenomen in volgende berekeningen en zal daardoor steeds groter worden. In het geval van de Patriots zat de fout in de berekening van de tijd. Door afrondingen tijdens de calculaties kreeg de berekende tijd per uur een afwijking van 0,0034 seconden. Toen de Scuds afgeweerd moesten worden, was het systeem al honderd uur operationeel en was er inmiddels een afwijking van een derde seconde. De Patriots misten hierdoor de Scud-raket.

De onderzoekers van Sun bekijken nu een oplossing die werkt met een techniek genaamd interval arithmetic. Een getal wordt hierbij gerepresenteerd door een interval waarbinnen het zich zeker bevindt. Het krijgt een onder- en bovengrens die wel nauwkeurig zijn. Op dit moment wordt de techniek al ondersteund door een aantal compilers. Sun werkt nu aan het versnellen van operaties met intervallen om een zo goed mogelijke performance te krijgen. Interval arithmetic zal gebruikt worden in Suns supercomputer Hero die twee biljard instructies per seconde moet gaan uitvoeren.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS