Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Muziek » Algemeen » Xs4all-klacht over Buma/Stemra bij NMa

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Xs4all-klacht over Buma/Stemra bij NMa
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Internetprovider Xs4all dient volgende week een klacht over de auteursrechtenvereniging Buma/Stemra in bij de Nederlandse Mededingingsauthoriteit.

De muziekrechtenorganisatie misbruikt haar monopolie, geeft geen exacte inzage in de vergoedingswijze van artiesten en sluit te strenge contracten met auteurs en artiesten. Dat is een aantal van de klachten die Xs4all begin volgende week formeel in zal dienen tegen Buma/Stemra.

Met de NMa-klacht geeft Xs4all vervolg aan het conflict met Buma/Stemra over auteursrechten dat ontstond voorafgaand aan de viering van Xs4all's tiende verjaardag. In het Amsterdamse Paradiso organiseerde de provider een muziekfestival in combinatie met een seminar. De liedjes zouden gedurende een beperkte tijd gratis te downloaden zijn. Artiesten stemden hiermee in, Buma/Stemra verplichtte de provider echter toch per gedownload nummer auteursrechten af te dragen.

"Buma/Stemra maakt misbruik van zijn monopoliepositie", zegt de woordvoerster van Xs4all. "Ze zeggen dat ze geen mogelijkheid hebben af te zien van rechteninning. Dat is niet waar."

Deze ontkenning werd beaamd tijdens een rondetafelgesprek dat door het Nederlands Pop Instituut was georganiseerd op 16 december 2003. Tijdens Salon Fantasio zei Professor Bernt Hugenholtz, gespecialiseerd in auteursrecht aan de Universiteit van Amsterdam, dat Buma/Stemra structureel een uitzondering maakt op inning van auteursrechten. Ze int namelijk geen enkele vergoeding voor de schrijver van 'Waarheen, waarvoor' van Mieke Telkamp, veelvuldig vertolkt tijdens begrafenissen en crematies. Buma/Stemra mocht afzien van deze inningsplicht met toestemming van de Hoge Raad, aldus Hugenholtz. De hele discussie is hier te beluisteren (Windows Media-formaat).

Tevens stelt Xs4all in zijn NMa-klacht dat de muziekorganisatie zijn contracten met muzikanten te streng formuleert. Artiesten kunnen niet kiezen uit meerdere contractvormen.

"Ze hebben slechts een keuze: alle rechten afdragen over het huidige en toekomstige repertoire", aldus de woordvoerster van de provider die ook formeel zal klagen over onduidelijkheid van de vergoedingenstructuur aan artiesten. "Ondanks ons verzoek is niet duidelijk geworden welk deel van de geďnde rechten bij Buma/Stemra blijft en welk deel uiteindelijk naar de artiesten gaat."

Cees van Rij, directeur Juridische Zaken bij Buma/Stemra, zei onlangs tegen deze uitgave "goed te hebben geluisterd naar het betoog van Hugenholtz tijdens Salon Fantasio." Hij zegt te onderzoeken hoe Buma/Stemra haar juridische werkwijze kan aanpassen, maar wilde niet detail treden.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS