Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Muziek » Algemeen » Brein schuift naar het 'poldermodel'

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Brein schuift naar het 'poldermodel'
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Amerikaanse vervolgingstoestanden van Kazaa-uploaders komen er hier niet, downloaders gaan sowieso vrijuit. En providers helpen wel mee met bestrijding van illegaal ruilen als ze zelf muziek gaan verkopen. De Stichting Brein zoekt het poldermodel en vindt CD's te duur.

Een telefoontje naar Tim Kuik van de bestrijder van muziekruil online, Stichting Brein, om even te checken of het klopte wat in Het Parool stond onder de kop Brein zit particuliere muziekpiraat op de hielen mondde uit in een gesprek van 20 minuten waarin de Stichting Brein haar toon aanpast. Brein zoekt het 'poldermodel', heet het nu.

U kunt het vraaggesprek beluisteren in Windows Media.

Ten eerste ontkent Kuik dat hij tegen Het Parool heeft gesproken over strafvervolging. Mocht het al tot rechtszaken komen, dan gaat het om civiele procedures: dat wil zeggen claims om de vermeende schade te verhalen bij uploaders van muziek, niet om ze een strafblad te bezorgen.

Downloaders gaan vrijuit in Nederland, dat heeft minister van Justitie Piet Hein Donner eerder in de Tweede Kamer laten weten. Het downloaden van muziek via peer-to-peer netwerken is toegestaan maar het aanbieden niet. Voor software geldt dat zowel het downloaden als het aanbieden inbreuk maakt op het auteursrecht. Donner zei dat bij de behandeling van de 'Uitvoering richtlijn auteursrecht'. Daar is weinig acht op geslagen, maar Kuik refereert hieraan in het gesprek.

Enkel degenen die (veel) muziek ter beschikking stellen zal de Stichting Brein eventueel in het nekvel grijpen. Maar de kans daarop lijkt niet groot. Het is de taak van de Stichting Brein om de dreiging zo hoog mogelijk op te voeren, want dat
helpt bij de bestrijding van het illegaal overnemen (dus eigenlijk: illegaal aanbieden) van muziek via Kazaa, Grokster en Gnutella en het groeiende aantal kleine circuitjes.

De vraag van onze kant was of de Stichting Brein niet rustig zou kunnen wachten tot de providers zelf downloadmuziek gaan verkopen. Vanaf dat moment is Kazaagebruik schadelijk voor hen en dan zullen ze uit opportunisme wel degelijk optreden. Brein hoopt het.

Er is een bevel nodig van de rechter-commissaris alvorens providers de namen van hun abonnees beschikbaar stellen. Dan moet er al justitieel ondezoek zijn. De kans dat zulke vervolging van consumenten er komt is niet zo bijster groot, zo valt uit de woorden van Kuik op te maken.

Die heeft het overigens niet zo makkelijk: zijn opdrachtgevers en financiers eisen ferme taal en dus zal een mildere houding zoals Brein hier etaleert hem minder in dank worden afgenomen dan een ferme kop zoals boven het Parool-verhaal.

Anderzijds heeft de platenhandel in Nederland ook te vrezen van een slechter wordend imago. Kuik zelf vindt dat ze tenminste de kortingen van de maatschappijen aan de klanten moet doorgeven: "Dat doet Mediamarkt ook. En Universal wil dat in de Verenigde Staten ook tot stand brengen. Dat zou ook hier een goede zaak zijn."

Bovendien moet dowloadmuziek tegen aantrekkelijke prijzen beschikbaar komen, benadrukt Tim Kuik van de Stichting Brein enkele malen. Dan komt het wel goed met het terugdringen van het illegaal overnemen.

"Er zijn mensen die water uit de kraan laten komen en er worden veel flessen bronwater verkocht."

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS