Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Muziek » Algemeen » Muziekindustrie daagt haar klanten

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Muziekindustrie daagt haar klanten
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
De muziekmaatschappijen in de Verenigde Staten hebben, verdeeld over verschillende rechtbanken, 261 burgers die muziek beschikbaar stelden, dan wel hun (groot)ouders gedaagd. Direct daarop volgde een Denial of Service aanval op de RIAA-site. Spijtoptanten kunnen vrijuit gaan in een amnestieprogramma.

RIAA.org, de site van de bond van de muziekindustrie was zojuist niet bereikbaar om de berichten over de rechtszaken te bekijken, en ook niet het programma om onder vervolging door de industrie uit te komen.

Dit laatste 'amnestieprogramma' voorziet erin dat degenen die een getekende verklaring van de notaris overleggen dat ze stoppen met het aanbieden van muziek, vrijuit gaan. Deze 'amnestieregeling' maakt onderdeel uit van de volgende stap in de actie. Met enkele van de 1.600 eerder genoemde schenders van rechten is een regeling getroffen: ze betaalden 3.000 dollar plus juridische kosten van de RIAA.

De gedaagden stelden tenminste duizend liedjes beschikbaar via (een van) de diensten Kazaa, iMesh, Blubster, Grokster en Gnutella. Ze zijn gedagvaard door steeds verschillende maatschappijen, meestal wel de grote vijf: Universal, Time Warner, EMI, Sony en BMG. Ze lopen het risico op boetes die oplopen tot 150.000 dollar per geval, de normale eis bij schending van rechten inzake Artikel 17 van de United States Code. Eventuele boetes gaan naar de RIAA.

Cary Sherman, de voorzitter van de RIAA, liet weten dat criminalisering noch harde vervolging het doel is, louter het stoppen van het 'stelen' van de muziekindustrie.

Het voordeel van de 261 dagvaardingen is voor de industrie een rem op het uitwisselen van muziekbestanden, dat voor het grootste deel illegaal is. De industrie vermoedt dat het ruilen van muziek de hoofdoorzaak is van de dalende verkopen van cd's. Nu het economisch beter zal gaan, kunnen de muziekaankopen wellicht ook aantrekken, waarmee dan voor de RIAA het 'bewijs' geleverd zou zijn dat internet inderdaad de boosdoener is voor de industrie.

Nadelen zijn er ook. Zo daagt de industrie haar eigen klanten en jaagt ze een heel groot deel van haar klandizie in de gordijnen. Uit de eerste beschrijvingen van de gevallen (onder meer New York Times
MSNBC en USA Today en News.com), soms met foto's, blijkt het te gaan om 'ordinary Americans', geen ordinaire boeven maar gewone Amerikanen.

Een gevolg hiervan is ook dat met het dagen van de eigenaren van de pc's ook ouders worden aangeklaagd. MSNBC voert een 71-jarige opa op wiens kleinkinderen de pc gebruikten om muziek te downloaden. Dat zou dan in de rechtszaak uit de namen van de artiesten van de gedownloade muziek moeten blijken. De RIAA zegt dat ouders verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen, ook op de pc. En ze verwacht dat ouders die zelf ook downloaden, hun kinderen de schuld geven.

Ten derde zijn de gedaagde pc-eigenaren vooral degenen die muziek beschikbaar stellen - volgens de RIAA meer dan duizend nummers - en dus niet degenen (de meerderheid) die er enkel op uit is om zo veel mogelijk binnen te halen. In deze zin gaan de graaiers vrijuit en de sociale minderheid is de klos. Helder is die verdeling overigens allerminst: veel van de te downloaden muziek staat op computers in universiteitsnetten, die studenten illegaal gebruiken om bergen muziek beschikbaar te stellen.

Burgerrechten club EFF liet in een verklaring weten dat het dagen van klanten niet het juiste middel is om de burgers aan te pakken. Er moet een heffing komen voor het gebruik van de Kazaa's.

MSNBC bericht over ondernemer Johnny Deep, maker van ruilprogramma Madster, die de Internet Defense liga opricht om gedaagden bij te staan. Hij hoopt dat internetters lid willen worden voor 5 dollar. Dat is een ijdele hoop, evenals het idee dat een kopersstaking soelaas kan bieden. Immers, de solidariteit op internet is doorgaans niet groot, tenzij het om bekenden gaat. Internet is geen massamedium als de televisie, die volslagen onbekenden een status van goede kennis kan bezorgen.

Dus dienen de 261 gedaagden, en nog duizenden zullen er volgen volgens de RIAA, als slachtoffer om het illegaal ruilen tot staan te brengen. Daarmee kiest de industrie ervoor om het vermolmde business model van haar klandizie - die zich er niet in kan vinden - mede via de rechtszaal te beschermen.

Dat geeft meer lucht voor de noodzakelijke vernieuwing door de muziekindustrie, die ondertussen voortvarend ter hand is genomen met toegezegde prijsverlagingen van cd's en online distributie.

Het is voor de muziekindustrie een kwestie van overleven en ze ziet geen andere mogelijkheid dan deze actie. De geschiedenis zal uitwijzen of deze stap verstandig was.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Nog 63 downloaders schikken met muziekindustrie

Nog 63 mensen die illegaal muziek hebben gedownload zijn voor enkele duizenden dollars per persoon schikkingen overeengekomen met de Amerikaanse muziekindustrie.

Volgens Associated Press liggen de bedragen dit keer tussen de 2.500 en 7.500 dollar, met tenminste één schikking voor 10.000 dollar.

Van de mensen die schikten met de Recording Association of America (RIAA) waren er 52 officieel aangeklaagd. De overige schikkingen werden bereikt met mensen die nog niet waren aangeklaagd, maar die al wel waren geïdentificeerd als aanbieders van grote hoeveelheden muziekbestanden op basis van informatie van hun providers, zo bericht onder meer Internetnews.com.

In een eerdere episode in de pr-campagne van de RIAA om het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal te ontmoedigen kwam de organisatie al tot een schikking met de ouders van een 12-jarig meisje. Toen ging het om een bedrag van 2.000 dollar.

Met de schikkingen stemmen de internetters ermee in de kopiën van illegaal opgeslagen liedjes te verwijderen en geen verdere mededelingen te doen over de schikking zelf.

Volgens de RIAA hebben nog eens 838 mensen amnestie voor toekomstige rechtszaken gekregen, in ruil voor een formele verklaring dat ze op onwettige wijze muziek hadden gedownload en dat ze de liedjes hebben verwijderd.

Mensen die hun rechtszaken met de RIAA schikken, kunnen overigens nog altijd worden aangeklaagd door andere partijen, zo waarschuwde de digitale burgerrechtenbeweging EFF eerder deze maand.

De RIAA is van plan dit najaar nog honderden rechtszaken aan te spannen tegen gebruikers van bestanduitwisselsoftware als Kazaa. Drie weken geleden deed het al 1.600 dagvaardingen uitgaan.

De campagne van de muziekindustrie lijkt effect te sorteren. Volgens analisten van Nielsen NetRatings, dat het internetverkeer meet, neemt het bezoek aan de populairste downloaddienst Kazaa nog steeds af, nadat het in augustus 2003 al veertig procent was gezakt ten opzichte van februari.

De bekendmaking van de schikkingen kwam een dag voordat de Amerikaanse Senaat zich buigt over de inzet van rechtszaken en dagvaardigingen door de muziekindustrie in de strijd tegen illegaal ruilen. Over de rechtsgeldigheid van de dagvaardingen in verband met de omstreden Digital Millennium Copyright Act (DMCA) loopt nog een hoger beroep.

DMCA-dagvaardingen hoeven niet door een rechter te worden gekeurd en er is geen verplichting de verdachte ervan op de hoogte te stellen.

"Dit is geen juridische zaak, dit is een pr-evenement,' zei directeur Greg Bildson van de bestandenuitwisseldienst LimeWire maandag tegen Associated Press over de RIAA-schikkingen.

Limewire heeft samen met vergelijkbare bedrijven - Grokster, Blubster, BearShare, Morpheus and eDonkey 2000 - een nieuwe branchevereniging opgezet, P2P United. Deze club lobbyt bij het Amerikaanse Congres voor verplichte licenties van muziekbestanden. Daardoor zouden platenlabels nummers voor een vaste prijs kunnen aanbieden via de software van de genoemde bedrijven.

P2P United kwam ook met een gedragscode om 'verantwoordelijk gedrag onder haar miljoenen gebruikers aan te moedigen'.

Verreweg het populairste peer-to-peer ruilnet, Kazaa, is overigens geen lid van P2P United.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS