Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Stroomstoring zet overheid in spagaat

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Stroomstoring zet overheid in spagaat
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Een dilemma voor de Nederlandse overheid. Kabinetsmaatregelen om stroomstoringen te voorkomen zijn veel duurder dan af en toe een elektriciteitsuitval. En dat terwijl stroomstoringen steeds vaker voorkomen.

Graafwerkzaamheden
Cijfers van de federatie van Nederlandse energiebedrijven laten zien dat het aantal storingen is gestegen met 14 procent tot 16.727 gevallen. Graafwerkzaamheden blijven de belangrijkste oorzaak. Werkzaamheden in de grond treffen vooral de laagspanningsnetten, ook wel de haarvaten van het systeem genoemd. In deze leidingen vonden afgelopen jaar veruit de meeste onderbrekingen plaats: 87 procent van het totale aantal.

Gevoelig punt
Het Centraal Planbureau heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzocht wat de gevolgen van overheidsingrijpen op de stroommarkt zouden zijn. Sinds de elektriciteitstekorten van afgelopen zomer en de stroomuitval in Italië en de energiecrisis in Californië is energiezekerheid een gevoelig politiek punt.

Opties
Volgens het CPB heeft de overheid verschillende opties. Het aanleggen van grotere olievoorraden, verhoging van de energiebelasting, alternatieven bouwen voor gascentrales en het verstrekken van subsidies op biobrandstoffen. Maar het planbureau berekende eveneens dat deze oplossingen zo duur zijn, dat het goedkoper is om stroomstoringen voor lief te nemen. Een betere marktwerking is vervolgens het beste wapen tegen storingen.

Oorzaken
Maar deze marktwerking laat zwaar te wensen over. CPB-onderzoeker Machiel Mulder noemt in het Financieele Dagblad drie oorzaken voor de gebrekkige marktwerking: "Er zijn te weinig elektriciteitsproducenten, slechts vier. Er is geen vrije toegang tot de gasopslag. En de regulering van elektriciteitsnetwerken schiet tekort".

Wetsvoorstel
Vooral het laatste punt is een probleem voor minister Brinkhorst van Economische Zaken. De elektriciteitsnetten zijn in handen van de energiebedrijven die ook de stroom leveren. De bedrijven kunnen bewust de kraan dichtdraaien om schaarste te veroorzaken en vervolgens een hogere prijs te vragen. Brinkhorst heeft dan ook een wetsvoorstel ingediend waarmee het beheer van de netwerken en de stroomlevering boekhoudkundig worden gescheiden.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS