Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Explosie smokkel cocaïne

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Explosie smokkel cocaïne
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Drugsbendes ongestraft op andere lijnvluchten.

Minister Donner heeft met zijn strenge drugscontroles op Schiphol juist een explosie van cocaïne-invoer veroorzaakt.

Nu de bijna 300 marechaussees en douaniers momenteel alleen vluchten vanaf het Curaçaose vliegveld Hato naar Schiphol controleren, sturen drugsbaronnen in Zuid-Amerika letterlijk honderden kilo´s cocaïne dagelijks via andere lijnvluchten naar Nederland.

Die brutale, extra grote drugszendingen komen vrijwel ongecontroleerd het land binnen, zo blijkt uit onderzoek van De Telegraaf, bevestigd door drie afzonderlijke bronnen binnen opsporingsdiensten.

Dienstregeling.
Voor smokkelorganisaties zijn de nieuwe 100-procentcontroles het beste wat hun kan overkomen. Voor de drugsbaronnen is de Donner-aanpak een handige ´dienstregeling voor controles´, aldus bronnen op de luchthaven.

Een delegatie van opsporingsambtenaren heeft gistermiddag op het ministerie in het geheim alarm geslagen over de vloedgolf drugs. „De cocaïne komt nu tien keer zo hard binnen.

De Donner-controles schieten hun doel finaal voorbij”, aldus bronnen binnen Schiphol. Op een enkeling na is al het personeel ingezet voor de honderd-procentcontroles van Donner, waardoor elders gaten zijn ontstaan. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt dat op andere vluchten minder opsporingsambtenaren worden ingezet.

Explosie smokkel cocaïne
„Maar we blijven onze informatie in kaart brengen en daarop passen we onze tactiek aan.”

De minister heeft volgens betrokkenen het tegenovergestelde bereikt met zijn scherpe controles en regels van wat hij wilde. Bovendien komt er juist extra smokkelwaar binnen, soms in pakketten van tientallen kilo´s cocaïne, omdat de pakkans op deze vluchten uitermate klein is.

„De internationale drugswereld lacht zich een breuk om Nederland”, aldus betrokkenen.

Verdringing
Minister Donner erkent bij monde van zijn woordvoerder dat er sprake is van een verdringingseffect: smokkelaars die vanwege de Donner-controles andere routes zoeken. „De controles kunnen we op korte termijn verschuiven naar andere vluchtroutes.” Justitie wil niet reageren op het verwijt dat hiermee een heilloos kat-en-muisspel ontstaat.

Opmerkelijk is dat Zuid-Amerikaanse drugsbaronnen kennelijk exact op de hoogte zijn welke vluchten 100 procent gecontroleerd zullen worden na landing op Schiphol. Minister Donner presenteerde zijn beleid afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer als succesvol. De coke-invoer zou vrijwel zijn drooggelegd. „Maar wat hij er niet bij vertelt, is dat de coke via andere vluchten nu als een gigantische vloedstroom over de grens komt. Het spuit er nu veel harder uit via andere gaten”, aldus een Schiphol-bron.

Bovendien leveren de Donner-controles volgens ingewijden amper resultaat op. Uit de achttien risicovluchten die zijn gescreend tot woensdag zijn 185 koeriers staande gehouden, van wie 155 direct zijn vrijgelaten, blijkt uit geheimgehouden cijfers. „Teleurstellend”, zegt een betrokkene. „Met al die extra inzet pakken we niet meer dan voorheen. Logisch, want binnen een mum van tijd is overal ter wereld bekend op welke vluchten de Donner-controles worden uitgevoerd. Je moet wel oliedom zijn op zo´n vlucht te gaan zitten als koerier. Vergelijk het met een bankovervaller: als de Rabobank blauw staat van agenten, gaat hij toch lekker naar de ABN Amro.”

Volgens de Schiphol-bronnen heeft het ministerie van Justitie bewust de cijfers van aangehouden koeriers rooskleurig voorgesteld om Donner in het zadel te houden. „Het is een zootje. We pakken he-le-maal niks, als je de cijfers afzet tegen de massale inzet. Die Donner-controles werken averechts. Justitie zit te liegen over de cijfers en de effecten.” Een woordvoerder van Justitie noemt de suggestie dat er wordt geknoeid met cijfers „echt onzin.”

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS