Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Winkels Amsterdam regelmatig afgeperst

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Winkels Amsterdam regelmatig afgeperst
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Mafiapraktijken in Amsterdam

Uit angst durven Amsterdamse winkeliers geen aangifte te doen tegen criminelen die hun ´bescherming´ opdringen. Om uit de ijzeren greep te komen van de afpersers, die honderden euro´s per maand eisen, adviseert de politie desnoods anoniem aangifte te doen.

Het staat vast dat steeds meer middenstanders in de hoofdstad gedwongen worden ´protectiegelden´ te betalen aan criminelen. Om de winkelier rijp te maken, worden vechtpartijen in de zaak georganiseerd, die ophouden zodra er betaald wordt. Een bakker in de Bijlmermeer, die zijn nering stopt, zegt maandelijks 400 euro te hebben afgedragen aan een bende in zijn buurt.

Deze maffiapraktijken komen in alle stadsdelen voor, maar de politie zegt machteloos te staan als er geen aangifte gedaan wordt. „Wij kunnen pas iets gaan doen als dergelijke zaken worden aangedragen”, zegt politiewoordvoerder Remco Gerretsen. „Het is voor die ondernemers beter naar ons toe te gaan, ook als ze bedreigd worden. Wij kunnen dan serieus in de tegenaanval.”

Anonieme lijn.
Hij adviseert gebruik te maken van de speciale lijn waarop anoniem melding kan worden gedaan van criminele activiteiten. MKB-bestuurslid Henk Grifhorst spreekt van een ´publiek geheim´: Iedereen weet dat winkeliers onder druk worden gezet en afgeperst, maar niemand zegt het. De angst regeert en daarom doet niemand aangifte.” De politie is volgens hem wél op de hoogte, „maar iedereen speelt verstoppertje”.

Grifhorst is blij dat de bakker in de Bijlmermeer naar buiten is gekomen met het onder dwang betalen van ´protectiegeld. „Die jongen heeft 400 euro per maand betaald, daar moet hij toch heel veel broodjes voor verkopen. Verder heeft hij bij een overval een pistool op zijn hoofd gehad, werd hij door zijn eigen personeel bestolen en kon nauwelijks bij de politie terecht als er weer een winkeldiefstal had plaatsgevonden. Geen wonder dat hij het bijltje erbij neerlegt.”

De MKB-bestuurder zegt „razend” te worden van de criminele praktijken die het zijn vakbroeders zo moeilijk maken. „Ik accepteer niet dat de politie doet alsof er niets aan de hand is, terwijl iedereen weet dat criminelen ons afpersen. Laat er maar massaal anoniem gebeld worden, zodat duidelijk wordt hoe groot het probleem is en om hoeveel zaken het gaat.”

Hij is overtuigd dat het openbaar maken van de criminele praktijken de eerste stap is op weg naar het bestrijden ervan. „Die gasten houden er niet van met hun doen en laten in de media te verschijnen, dus als het even kan, moeten we dat dus juist wel doen.”

De Amsterdamse politiecommissaris Joop van Riessen doet namens de korpsleiding een dringend beroep op de slachtoffers om nog deze week aangifte te doen. „Het gaat om afpersing nota bene! Dat is een ernstige zaak, die hoog op onze ladder van strafbare feiten staat. Het is echt werk voor de recherche. Als we een beeld krijgen van de feiten en de plaatsen waar ze voorkomen, dan kunnen we direct maatregelen nemen. Het heeft een hoge prioriteit, maar dan moeten we wel van de feiten op de hoogte worden gebracht”, aldus Van Riessen.

De tweede man van het korps Amsterdam-Amstelland belooft dat de bedrijven van winkeliers die aangifte doen, worden opgenomen in speciale surveillanceroutes.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS