Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Californië kiest Schwarzenegger

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Californië kiest Schwarzenegger
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Arnold Schwarzenegger is gekozen tot nieuwe gouverneur van Californië. Gray Davis heeft zijn nederlaag inmiddels erkend.

Meer dan de helft van de stemmen zijn geteld en Schwarzenegger heeft bijna 50 procent van de stemmen gekregen. De acteur heeft zijn overwinning al opgeeïst. Jay Leno, de gastheer van de populaire Tonight Show, introduceerde de nieuwe gouverneur bij het publiek.

In een speech bedankte hij de Californians voor hun vertrouwen in hen en hij beloofde ze niet teleur te stellen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de staat dat er een gouverneur wordt afgezet, die vorig jaar nog was herkozen.

De definitieve uitslagen kunnen nog enkele dagen op zich laten wachten.

Schwarzenegger kreeg van de 135 kandidaten in de zogenoemde 'recall vote' de meeste stemmen.Hij heeft in de voorlopige uitslagen bijna twee keer zoveel stemmen als de tweede kandidaat, Cruz Bustamante, die tot nu toe plaatsvervanger van Davis was.

Voor de zogenoemde 'recall vote' waren maar liefst 135 kandidaten in de race. De opkomst was opmerkelijk groot. Zo'n 65 procent van de kiesgerechtigden bezocht de stembureaus.

De Democratische gouverneur Gray Davis van Californie heeft zijn nederlaag inmiddels erkend. In een zaal vol Democraten zei Davis dat hij de beroemde acteur inmiddels heeft gelukgewenst. "We hebben veel mooie avonden gehad, de laatste twintig jaar, maar vanavond hebben de mensen besloten dat het tijd is voor iemand anders en ik aanvaard hun oordeel. In de komende weken zullen we een nieuwe gouverneur krijgen, aldus Davis.

Zijn aanhangers riepen op tot een recall-vote, zodat Schwarzenegger op zijn beurt ook weer de plaat zou moeten poetsen. Davis riep echter iedereen op 'de chaos van de recall achter zich te laten en te doen wat het beste is voor de staat Californië'.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Gouverneur Californië is een machtig man

De gouverneur van Californië heeft veel macht. Hij is onder meer opperbevelhebber van de militaire eenheden binnen de staat, benoemt mensen op leidinggevende en juridische functies en kan hij in rechtszaken uitstel, strafvermindering of gratie verlenen.

De gouverneur wordt door de inwoners van die staat gekozen voor een periode van vier jaar. Dit kan eenmaal verlengd worden met nog eens vier jaar. Met de verkiezing van filmacteur Arnold Schwarzenegger is Californië de eerste staat sinds 1921 waar de gouverneur is gedwongen af te treden. De zittende democratische gouverneur, Gray Davis, werd dinsdag na tussentijdse verkiezingen verslagen door zijn rivaal Schwarzenegger.

Hij bezit een recht van veto op de door het Congres van de staat aangenomen wetgeving. Dit veto kan echter altijd door dit Congres van de Staat worden afgewezen met een tweederde meerderheid van de stemmen. Als hoogste autoriteit binnen de staat moet hij zorgdragen voor de uitvoering van de wetgeving en het beleid van de staat. De gouverneur heeft vrijheid van handelen bij het plannen, organiseren en dirigeren van de activiteiten van een groot aantal departementen en instanties.

Behalve uitvoerende taken heeft de gouverneur ook een wetgevende functie. Hij maakt de begroting van het congres van de staat bekend, en geeft een presentatie van de toestand van de staat waarbij hij een overzicht van te nemen maatregelen aanbeveelt.

De gouverneur hoeft niet alles alleen te doen. Hij heeft de hulp van een team van specialisten dat hem helpt bij het contact met de bevolking en de media, het schrijven van toespraken, de administratie, het voorbereiden van persberichten en het bijhouden van alle afspraken. Daarnaast heeft hij het Gouverneurskabinet, dat hem van beleidsadvies voorziet.

De gouverneurspost in Californië wordt zeer belangrijk geacht voor de fondsenwerving en het mobiliseren van partijleden aan de basis wanneer er presidentsverkiezingen komen.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS