Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Verplichte indentificatie voor ziekenhuisopname

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Verplichte indentificatie voor ziekenhuisopname
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Nieuw strijdmiddel fraude zorgsector

Ziekenfondspatiënten moeten zich vanaf medio volgend jaar verplicht identificeren, voordat zij kunnen worden behandeld in een ziekenhuis, polikliniek of bij de geestelijke gezondheidszorg.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) bindt de strijd aan met de zorgfraude. De liberale bewindsman steekt een stokje voor de praktijk dat niet-verzekerden en illegalen op grote schaal gratis gebruikmaken van ziekenhuiszorg met geleende of gestolen zorgpasjes. Hoogervorst bespreekt zijn plannen vandaag in het kabinet.

Ook patiënten die proberen het ziekenfonds op te lichten met valse declaraties kunnen sancties verwachten.

Verzekerden die zich schuldig maken aan valsheid in geschrifte krijgen vanaf medio volgend jaar een geldboete opgelegd door het ziekenfonds. Ook kan het gebeuren dat de zorgverzekeraar een tijdje niet meer de noodzakelijke zorg vergoedt om het fraudebedrag terug te halen. Daarnaast krijgt het ziekenfonds in de toekomst de beschikking over het sofi-nummer van de patiënt.

Sanctie
Ziekenhuizen die niet meewerken aan de identificatieplicht, krijgen ook te maken met financiële sancties, omdat het ziekenfonds de rekening niet betaalt.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) bindt de strijd aan met de zorgfraude en bespreekt zijn voorstellen vandaag in de ministerraad. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het kinderlijk eenvoudig is om te frauderen door bijvoorbeeld de geleende of gestolen verzekeringspas van iemand anders te gebruiken.

Het frauderen door valse of opgehoogde rekeningen is een andere manier van ziekenfondspatiënten om de zorgkosten wat te drukken. Het gaat dan vooral om zorg die zogenaamd in het buitenland is genoten tijdens een vakantie.

Hoogervorst wil niet alleen geld besparen, maar ziet tevens een medische noodzaak om de identificatieplicht in te voeren. Onverzekerde patiënten die de zorgpas van een ander gebruiken, krijgen te maken met artsen die het verkeerde medische dossier raadplegen, hetgeen direct van invloed is op de behandeling van de patiënt.

Overigens zal bij spoedeisende hulp altijd zorg worden verleend, ook als de patiënt niet in staat is om zich te identificeren. Dit moet dan echter achteraf nog wel worden gedaan door het ziekenhuis. Hoogervorst denkt niet dat de maatregel een te grote belasting is voor het ziekenhuis. Het vragen om een identiteitsbewijs wordt gezien als een kleine moeite.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS