Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Mensapen binnen 20 jaar uitgestorven

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Mensapen binnen 20 jaar uitgestorven
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Als de illegale houtkap die hun leefomgeving vernietigt niet wordt gestopt.dan zijn alle Orang-oetans binnen tien tot twintig jaar uitgestorven Dat zegt antropologe Cheryl Knott, die is verbonden aan de Universiteit van Harvard.

Knott hoopt op aandacht van de internationale gemeenschap. "Iedereen moet beseffen dat dit geen simpele noodkreet is. Het is al bijna te laat."

Volgens haar zijn de houtkappers het leefgebied van de mensapen binnengedrongen, het Gunung Palung Nationaal Park op Borneo. 2500 orang-oetans - ongeveer 10 procent van de nog in het wild levende populatie van de dieren - leven in dit park. "In het huidige tempo van habitatvernietiging is de wilde orang-oetan in tien tot 20 jaar uitgestorven. We moeten deze trend stoppen", aldus Knott die de dieren in het park heeft bestudeerd.

Orang-oetans leven alleen op Borneo en het nabijgelegen Sumatra. Maar ook daar wordt het leefgebied van de mensapen bedriegd door intensieve bosbouw. Meer dan 80 procent van de natuurlijke leefomgeving van de Orang-oetan zou inmiddels verwoest zijn.

De illegale houtkap is de laatste jaren geintensiveerd. Daar waren vroeger gekapt werd rond rivierbedingen, gaan de houtkappers nu dieper het park in. De overheden hebben toegezegd de mensapen te beschermen. Maar de politie controleert maar mondjesmaat. Het moment dat ze vetrekken staan de illegale houtkappers al weer klaar.

De Orang-oetan is nauw verwand met de mens. De studie van Knott en andere wetenschappers hebben over de jaren al veel duidelijk gemaakt over de mensaap. Een kolonie die door Knott werd bestudeerd maakte gebruik van primitieve gereedschappen. Deze vondst werd doorgegeven aan het nageslacht van de groep.

De mensaap kan niet zonder het woud. Maar zelden zetten ze voet op de aarde, Ze eten, leven en planten zich voort in bomen. Al klimmend, hangend en slingerend beweegt het dier zich door de oerwoudbomen. Alleen al in het studiegebied van Knott zijn recentelijk honderden bomen verdwenen
Het aantal wilde exemplaren van de Orang-oetan (Indonesisch voor mens-bos oftwel bos-mens) wordt geschat op enkele duizenden exemplaren.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS