Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Ongeloof en sarcasme na stroomuitval

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Ongeloof en sarcasme na stroomuitval
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Ongeloof en sarcasme na stroomuitval

De gebeurtenissen rond de elektriciteitsstoring in de Verenigde Staten en Canada hebben wereldwijd tot zeer uiteenlopende reacties geleid. Van ongeloof, net zoals in de getroffen regio zelf, in westerse landen tot berustende herkenning en sarcasme in minder ontwikkelde landen.

Verbluft werd in de straten van Tokio gereageerd: „Hoe kan zoiets nou gebeuren? Ongelooflijk, alles was dicht”, aldus de 55-jarige huisvrouw Setsuko Kato. Amerikanen in den vreemde konden het al helemaal niet bevatten, zeker niet als ze er zelf de dupe van waren. Zoals de 27-jarige Becky Jones, die op een vlucht van Londen naar New York zat, maar halverwege de Atlantische Oceaan de mededeling kreeg dat rechtsomkeert zou worden gemaakt in verband met de stroomstoring. „Belachelijk. Je kunt mij niet wijsmaken dat de Verenigde Staten en Canada hun elektriciteitsnetwerk niet op orde kunnen krijgen”, aldus een verontwaardigde Jones.

Tal van reizigers kwamen op deze manier over de hele wereld van een koude kermis thuis. Ze strandden op luchthavens halverwege hun einddoel of konden zelfs niet eens vertrekken. Andersom kon ook geen luchtreiziger weg van vliegvelden als JFK in New York.

Alle stampei om de stroomuitval is met lichte verbazing en ook wel cynisme gadegeslagen in minder ontwikkelde landen. „Dat maakt deel uit van ons dagelijks leven”, aldus Unal Karatas, een broodjesverkoper in de Turkse hoofdstad Ankara. „Ik begrijp niet waarom daar nou zo´n paniek over heerst in Amerika.” Ali Abdoel Hoessein, een collega van hem in Bagdad, heeft als ervaringsdeskundige een suggestie: „Laat ze buiten gaan zitten wachten met thee en sigaretten tot de elektriciteit terugkomt. Zo doen wij Irakezen het ook.”

Storing
Ook in landen als de Filippijnen en India zijn storingen aan de orde van de dag. Liberia doet het al jaren zonder stroom. De toch al wankele elektriciteitsnetten in de derde wereld zuchten en kreunen onder een toenemende vraag. Een hittegolf, een onweersbui of een groepje rebellen is vaak al voldoende om een storing te veroorzaken. Doordat storingen zo vaak voorkomen, zijn de mensen eraan gewend en hebben ze voorzorgsmaatregelen genomen.


In de Filippijnen valt de stroom vaak uit; in december 1999 bijvoorbeeld doordat een enorme school kwallen het koelsysteem van een belangrijke centrale was binnengezwommen, maar meestal door meer alledaagse oorzaken. In de hoofdstad Manila is het licht nog nauwelijks uit of de eerste lichten gaan alweer aan. leder openbaar gebouw van enige omvang heeft een eigen generator. Tussen de verantwoordelijken is een competitie gaande wie het snelst kan overschakelen in het geval van een stroomstoring. De besten lukt dat binnen 10 seconden.

Leedvermaak
De meeste Irakezen hebben na de Amerikaanse aanval op hun land maandenlang zonder stroom gezeten. Velen van hen hebben nog steeds te maken met langdurige stroomstoringen. Het nieuws over de stroomstoringen in de VS werd dan ook niet zonder leedvermaak ontvangen. Laat die Amerikanen het maar eens een dagje zonder airconditioning doen, was de heersende opinie op straat in Bagdad, waar het met meer dan 50 graden Celsius overigens een stuk warmer is dan in New York.

De 21-jarige Ahmed Abdoel Hoessein weet een oplossing: „Ze moeten naar de centrales gaan en kijken wat het probleem is. Misschien zitten er aanhangers van Saddam Hoessein die sabotage plegen. Dat is wat er hier gebeurt”, zegt hij zonder een spoor van ironie. En, nog steeds bloedserieus: „We hebben gedemonstreerd. Daarna waren er minder storingen. Ik raad de Amerikanen aan de straat op te gaan en te protesteren.”

Dat alles valt in het niet bij de ervaringen van de Liberianen. Die zitten bijna allemaal zonder stroom sinds een belangrijke waterkrachtcentrale bij gevechten in puin werd gelegd. Elf jaar geleden.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS