Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Storingen door stroomtekort.

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Storingen door stroomtekort.
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Storingen door stroomtekort

Verschillende gemeenten hebben gisteren ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen met forse stroomstoringen te kampen gehad.

Terwijl netbeheerder Tennet de ergste paniek probeerde te bezweren door erop te wijzen dat „de dreiging van een stroomtekort afneemt”, konden ondertussen tienduizenden Nederlanders geen tv kijken, koffie zetten of de was draaien.

Zo zaten de inwoners van het Twentse Denekamp en omliggende gemeenten bijna een etmaal zonder stroom. Ongeveer 5000 huishoudens in die buurt werden getroffen. Met name in varkensstallen dreigde de situatie kritiek te worden, omdat de warmte niet kon worden afgevoerd.

Verder moesten veel middenstanders de deuren sluiten. In veel huishoudens ontdooide de koelkast en viel de airco uit. De oorzaak is nog niet bekend, maar energiebedrijf Essent vermoedt dat het warme weer wel heeft meegespeeld. Hierdoor hebben waarschijnlijk vier voedingskabels het begeven.

Schadeclaims:
In Eindhoven zaten gistermiddag maar liefst 25.000 en in Veldhoven 14.000 huishoudens zonder elektriciteit door een technische storing. Behalve de getroffen woongebieden was ook Eindhoven Airport het haasje. De verkeerstoren zat een kwartier zonder stroom, waardoor de luchthaven tijdelijk dichtging. Na de inzet van noodaggregaten had de verkeerstoren weer stroom en kon er weer worden gevlogen op Eindhoven. Uiteindelijk duurde de storing in Eindhoven en Veldhoven bijna vier uur.

Bedrijven en consumenten kunnen daarom geen schadeclaim indienen. Claims door stroomstoringen worden pas wettelijk toegekend als de storing langer dan vier uur duurt.

Inwoners van Denekamp en omliggende plaatsen die door de stroomstoring zijn getroffen, krijgen van Essent wel een compensatiebedrag. Per huishouden is dat 35 euro. Het bedrijf plaatst vandaag in de regionale kranten advertenties waarin vermeld staat hoe gedupeerden een aanvraag kunnen indienen.

Volgens netbeheerder Tennet zijn de ergste problemen inmiddels voorbij. Door het koelere weer draaien de airco´s minder hard, waardoor het stroomverbruik is afgenomen. Het reservevermogen is de afgelopen periode sterk geslonken, doordat energiecentrales wegens de stijging van de oppervlaktewater-temperatuur onvoldoende koelvermogen hebben en daardoor minder kunnen produceren.

Lege koelvitrines en duisternis bij slagerij Siemerink in Denekamp. Zo´n 5000 woningen in Denekamp, Lattrop, Noord-Deurningen, Tilligte en Beuningen werden getroffen doordat de stroomtoevoer het begaf.

Brandweerlieden uit het Duitse plaatsje Nordhorn zijn te hulp geschoten bij een langdurige stroomstoring in de omgeving van Denekamp. Bij een kippenhouder startten ze een noodaggregaat op, zodat de airco kon blijven draaien.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) vertrouwt het niet en hamerde gisteren op maatregelen om volgend jaar herhaling voorkomen. Elektriciteitscentrales zouden wat hem betreft voor hun koeling minder afhankelijk moeten worden van oppervlaktewater. Als alternatief kunnen koeltorens dienen, aldus het ministerie.

Economische Zaken is het oneens met PvdA-Tweede-Kamerlid Ferd Crone. Die wijt de huidige krapte aan een te beperkte reservecapaciteit. In een vrijgemaakte stroommarkt hebben producenten bovendien geen zin om fors te investeren in het vergroten van een onrendabele reservecapaciteit, aldus Crone.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Ergste stroomproblemen zijn voorbij

De ergste stroomproblemen zijn volgens netbeheerder Tennet voorbij. Door het koelere weer is het stroomverbruik flink afgenomen, omdat de airco's minder hard draaien. De elektriciteitsproductie neemt echter nauwelijks toe, aldus Tennet donderdag.

Het reservevermogen neemt echter wel weer toe. Vrijdag kunnen energiecentrales 1000 megawatt als reservecapaciteit opwekken. Dit is voor Tennet reden om de Code Rood vrijdag om te zetten in Code Oranje.

Normaal gesproken hanteert de netbeheerder een reservevermogen van ruim 1400 megawatt. Omdat dit was gezakt tot ver onder 700 megawatt, kondigde Tennet maandag Code Rood af. De Code Oranje is van kracht als het reservevermogen tussen 700 en 1400 megawatt ligt.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Kans op storing van omvang VS in Nederland kleiner

Een stroomstoring met een omvang als die in de VS is ook in Nederland niet uit te sluiten. Maar de kans daarop is veel geringer omdat het netwerk van centrales in Europa veel fijnmaziger is. Dat zei een woordvoerder van netwerkbeheerder Tennet vrijdag.

Nederland kent bovendien een extra ,,veiligheidsklep'' omdat er sprake is van een ringsysteem, waardoor storingen tot een bepaald gebied kunnen worden beperkt. Ook het fijnmazige netwerk zorgt voor de mogelijkheid storingen te beperken tot een bepaald gebied. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1997 in midden-Nederland. Toen viel kort achter elkaar een aantal centrales uit. Dat gebied rond Utrecht werd toen ,,geïsoleerd'' van de rest van Nederland.

Mocht een stroomstoring met domino-effect zich onverhoopt voordoen, dan kent Europa onderling afspraken om elkaar met toevoer bij te staan. ,,We krijgen desnoods binnen een aantal seconden stroom uit Zwitserland of Duitsland'', aldus de woordvoerder. ,,Dan start je beetje bij beetje weer op om een steeds groter gebied weer aan de gang te krijgen. Daarna werkt het als een olievlek.'' Om een centrale weer aan de gang te krijgen is namelijk stroom nodig.

Nederland kent als enige land in Europa een ,,ringsysteem''. Zoals de brandweer bij een bosbrand soms ruim om het brandende deel een gracht graaft, kunnen de beheerders van het netwerk gebieden afscheiden van andere.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Tennet: stroomvraag en reservevermogen stijgen

Netbeheerder Tennet verwacht dat het stroomgebruik dinsdag toeneemt. Maar tegelijkertijd neemt ook het reservevermogen toe, aldus een woordvoerder. Tennet gaat ervan uit dat het stroomgebruik dinsdag een piek haalt van 13.000 megawatt.

Het reservevermogen komt uit op 1100 megawatt. Maandag lag de piek op 12.700 megawatt en het reservermogen op 1000 megawatt. Het was niet nodig om reservevermogen in te zetten.

,,Er is momenteel meer rek'', zei de woordvoerder, verwijzend naar het toegenomen reservevermogen. ,,We gaan langzaam maar zeker naar Code Groen.'' Maar vooralsnog blijft Code Oranje gehandhaafd omdat het reservevermogen nog altijd onder de 1400 megawatt zit. Pas als het daar bovenuit stijgt, wordt 'oranje' omgezet in 'groen'.

De piek lag maandag hoger dan in voorgaande dagen omdat de regio Midden-Nederland weer terug is vakantie. Dat de piek dinsdag naar verwachting verder stijgt, is volgens de Tennet-woordvoerder op zich een normaal verschijnsel. ,,Op een dinsdag wordt er altijd iets meer stroom gebruikt dan op maandag omdat de industrie aantrekt.'' Het waarschuwingssysteem van Tennet, dat zorg moet dragen voor een goede afstemming tussen de vraag en het aanbod van elektriciteit, is al enige tijd van kracht. Elektriciteitscentrales draaien met beperkte capaciteit omdat ze door het warme weer niet kunnen beschikken over voldoende koelwater.

Hoewel er meer rek is, handhaaft de netbeheerder zijn oproep aan particulieren, bedrijven en instellingen om het stroomgebruik zoveel mogelijk over de dag te spreiden om een te hoge piek te voorkomen.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS