Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » "Hittegolf houdt nog een week aan"

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: "Hittegolf houdt nog een week aan"
Maria
Moderator


Beoordeel
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor Maria     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Het blijft afzien voor vakantiegangers in Spanje. Het Spaanse meteorologische instituut heeft voorspeld dat de hittegolf tenminste tot volgende week vrijdag voortduurt. De hitte heeft gisteren opnieuw aan drie bejaarden het leven gekost, waarmee het aantal slachtoffers gestegen is naar 19.

Tot overmaat van ramp gaan de temperaturen dit weekeinde nog verder omhoog en bereiken in Zuid- en West-Spanje opnieuw waarden rond de 44 graden. De hittegolf slaat intussen alle records. Terwijl augustus nog niet eens halverwege is, is deze zomer al de heetste van de laatste zeventig jaar.

Warmte overal aanwezig
Het is ook nog nooit voorgekomen dat in Sevilla de temperatuur negen dagen achtereen boven de veertig dagen steeg. Woensdag was de enige ´koele´ dag waarop het kwik niet verder kwam dan 39,7 graden. In Catalonië is het 105 jaar niet voorgekomen dat de temperaturen twee maanden lang overdag niet onder de dertig graden zakten.

Wetenschappers waarschuwen dat Spanje ook een extreem najaar te wachten staat. Door de hittegolf is het water van de Middellandse Zee gestegen tot 32 graden, 5 graden boven het normale niveau.

De aanhoudende hittegolf begint het sociale leven en de economie in Spanje danig te ontregelen. In de buurt van Malaga strandden 500 reizigers toen de stroom uitviel en vier treinen vanuit Madrid urenlang in de brandende hitte op de rails moesten blijven staan.

De ijsproducenten zitten met de handen in het haar. Sommige ijsfabrieken hadden voorraden aangelegd van meer dan 1,5 miljoen kilo ijsblokjes, maar door de extreme temperaturen is iedereen bijna door zijn voorraad heen. Vanaf volgende week moeten de dorstige toeristen het wellicht zonder ijsblokje in hun drankje stellen. De verkoop van consumptie-ijs slaat alle records met een groei van 18 procent.

Ventilatoren zijn uitverkocht in Frankrijk. Bij grote supermarkten met een elektronische afdeling moet men gemiddeld tweehonderd keer per dag nee verkopen. Steeg tussen half juni en half juli de verkoop van ventilatoren en airco´s al met 20 tot 50 procent, sinds begin augustus is de verkoop geëxplodeerd.

Een enkeling maakt op straat goede sier met een handventilatortje op batterijen, en ook de waaier duikt op in het stadsbeeld. Wie geen waaier heeft en ook niet genoeg Perrier bronwater heeft gedronken voor zo´n leuke groene handpropeller behelpt zich met alles wat kan wapperen. En dat wapperen zal nog wel even blijven, gisteren werd door de weerkundige Maracchi voorspeld dat de hittegolf nog tot september zal duren.

Het mineraalwater met en zonder bubbels is intussen niet aan te slepen. Toppers zijn ook fruit, groente, sorbetijsjes en vis. De klanten laten rode wijn, kaas en vleeswaren links liggen. Grootste verliezers zijn de bloemenwinkels.

Voor huisdieren gloort hoop: binnenkort komen bij de dierenasiels van SPA zwembaden voor honden. En de pinguins in het Océanopolis in Brest leven sinds kort in een verblijf met airconditioning.

De recordwarmte maakt sommigen wél gelukkig. De bioscopen, restaurants en winkelcentra met klimaatbeheersing doen goede zaken. Ook musea die normaal gesproken minder in trek zijn, scoren rijen bezoekers als ze maar koel zijn. De krant Le Figaro heeft voor mannen een tip om de hitte te overleven: trek een rokje aan.

In de Rijn hebben vanwege de warmte zeker 30.000 palingen het leven verloren, waarvan de helft in Nederland.

--------------------
Gelukkig maken is gelukkig zijn.

Berichten: 436 | Plaats: Veghel | Geregistreerd: Jul 2003  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS