Goedzo?! NiMS Forum Nieuw onderwerp  Reageer
mijn profiel | leden lijst inloggen | registreer | zoek | faq | forum home

  volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
»
» Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Goedzo?! NiMS Forum » Actueel » Nieuws » Rotterdam dwingt integratie moskeeën af

 - UBBFriend: Email deze pagina naar iemand!    
Auteur Onderwerp: Rotterdam dwingt integratie moskeeën af
NiMS
Links of rechts?


Beoordeeld:
4
Icoon 1 geplaatst      Profiel voor NiMS   Homepage     Stuur een nieuw prive bericht       Bewerk/Verwijder bericht   Reageer met Quotes 
Moskeeën die de integratie van moslimjongeren niet stimuleren, krijgen van de gemeente Rotterdam niet langer een bouwvergunning.

Dat heeft wethouder Van der Tak (sociale integratie) tegenover het NOS Journaal. Uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) blijkt dat tien van de dertig Rotterdamse moskeeën te weinig aan integratie doen. Vooral Marokkaanse moskeeëm blijven achter. Vier van de vijf organisaties vinden dat ze zich moeten beperken tot hun religieuze taak.

De overige twintig moskeeën willen echter wel een actieve bijdrage leveren aan de integratie van moslimjongeren in de Nederlandse samenleving. Vooral Turkse, Pakistaanse, Bosnische en Somalische moskeeën nemen veel initiatieven.

In Rotterdam is 13 procent van de bevolking moslim, waarvan de helft van Turkse afkomst. Lang niet iedereen is geïntegreerd. De moskeebesturen noemen als voornaamste belemmeringen het negatieve imago van de islam, de criminaliteit onder (vooral Marokkaanse) jongeren en gebrekkige communicatie tussen autochtonen en allochtonen.

Uit het COS-onderzoek blijkt dat alle moskee-organisaties vinden dat hun achterban moet integreren, met behoud van eigen moslimidentiteit. De moskeebesturen interpreteren de islam in toenemende mate binnen de westerse context, aldus het rapport.

Negen Turkse en twee Pakistaanse moskeeën stellen zich zeer actief op. Zij zijn niet alleen gebedshuis, maar geven ook huiswerkbegeleiding, computerlessen, hebben schoolinternaten en organiseren thema-avonden over aspecten van de Nederlandse samenleving. De achterban krijgt zo informatie over onderwerpen als
gezondheid, drugs en homoseksualiteit.

Negen moskeeën zijn iets minder maatschappelijk actief. Tien organisaties richten zich alleen op religieuze zaken. De helft van deze groep is Pakistaans, Surinaams of Indonesisch. Zij stellen dat hun achterban al geïntegreerd is. De overige vijf Marokkaanse moskeeën erkennen dat er problemen zijn, maar voelen zich machteloos.

Deze moskeeën blijken moeilijk in contact te komen met jongeren. De besturen bestaan uit oudere mannen, die slecht Nederlands spreken. De actieve moskeeën hebben een jong bestuur, een jonge imam en trekken meer jongeren aan.

Van der Tak noemde de actieve rol van tweederde van de moskeeën 'een doorbraak'. Over de andere tien organisaties maakt hij zich zorgen. Van der Tak wil met deze moskeeën in contact treden. Hij kan ze alleen nergens toe verplichten, vanwege de scheiding tussen kerk en staat.

--------------------
People are like pieces of a puzzle. We all fit together, but not all of us connect.

Berichten: 6985 | Plaats: Zeist | Geregistreerd: Jul 2002  |  IP: Gelogd | Rapporteer dit bericht aan een Moderator
   

Snelle Reactie
Bericht:

HTML staat uit.
UBB Code™ staat uit.

Kant en klare Graemlins
   


     » Mijn recente berichten « | » De actieve onderwerpen van vandaag «
Nieuw onderwerp  Reageer Sluit Onderwerp   Feature Onderwerp   Verplaats onderwerp   Verwijder onderwerp volgend oudste onderwerp   volgende nieuwste onderwerp
 - Printer-versie van dit onderwerp
Spring naar:


Neem contact met ons op | Nims home

Copyright 2004 Ni-Frith Media Systems

Powered by Infopop Corporation
UBB.classic™ 6.7.0
Vertaald door NiMS